Pregătiți de Brexit și nu prea:

BusinessFoto: Colaj foto

Marea Britanie: Băncile fac faţă simultan unui Brexit fără acord şi unui război comercial global. Băncile britanice deţin suficient capital pentru a face faţă simultan unui Brexit fără acord şi unui război comercial global, a anunţat joi Banca Angliei (BoE), ca parte a evaluării sale bianuale privind riscurile financiare, transmite Reuters. De asemenea, Banca Angliei atrage atenţia că tensiunile comerciale dintre SUA şi China au sporit riscurile financiare globale, pe fondul creşterii numărului companiilor cu un grad ridicat de îndatorare în Statele Unite, Europa continentală şi în alte regiuni, citează Economica.net. În schimb, unul dintre cei mai cunoscuţi miliardari britanici trage semnalul de alarmă: Lira sterlină se va prăbuşi. Lira sterlină ar putea ajunge la paritate cu dolarul american în cazul în care Marea Britanie părăseşte Uniunea Euroepană fără un acord semnat între Londra şi Bruxelles, atrage atenţia miliardarul Richard Branson, potrivit Business Magazin.

Sute de pensionari pe caz de boală și-au pierdut pensia în ultimul an și jumătate prin neprezentare la expertiză. Mulți sunt apți de muncă. Doar în ultimul an și jumătate, aproape 800 de persoane și-au pierdut însă pensia prin simpla neprezentare la expertiză. La sfârșitul anului trecut figurau 543.159 de pensionari de invaliditate la nivel național, număr cu 6,7% mai mic decât în 2017 și echivalentul a 11,5% din totalul pensionarilor de asigurări sociale de stat, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Companiile private cu cei mai mulţi angajaţi din economie: uzina Dacia de la Mioveni, lider pentru al doilea an. Doar cinci companii private au avut, în medie, peste 10.000 de angajaţi în 2018. Profi este a doua cea mai mare firmă privată funcţie de numărul de salariaţi în 2018, dar şi liderul topului comercianţilor alimentari care au cei mai mulţi angajaţi anul trecut. OMV Petrom coboară pe poziţia a patra în top, cu peste 800 de oameni mai puţin pe statele de plată, în medie, în 2018 faţă de nivelul din 2017, potrivit Economica.net.

Minuta BNR: Șase observații despre mersul economiei locale. Dincolo de frecventele modificări legislative care au pus până acum pe pauză planurile de extindere ale companiilor, CA-ul BNR subliniază că în contextul rectificării bugetare de la sfârșitul lunii ar putea fi implementate măsuri ”în vederea încadrării deficitului bugetar în ținta stabilită”, reiese din minuta celei mai recente ședințe BNR. Alte îngrijorări exprimate de CA-ul băncii centrale vizează creșterea explozivă a dezechilibrelor externe, respectiv a deficitului de cont curent, pe fondul cererii în creștere de importuri, potrivit cursdeguvernare.ro.

Bursa românească ajunge la maximul post-criză... în cvasianonimat. După un rally în care a surmontat prăbușirea cotațiilor adusă de așa-numita „taxă pe lăcomie”, indicele BET de la Bursa de Valori București a atins un nou maxim post-criză, depășind valoarea din primăvara anului trecut. Este o performanță în contextul în care și Bursa de la New York se află la maxime istorice, dar care se consumă pe volume mai degrabă reduse și fără entuziasm din partea celor prezenți în piață, potrivit Profit.ro.

Franţa versus SUA reprezintă noua etapă a conflictului comercial care se extinde la nivel global, după ce francezii au decis să taxeze marile corporaţii de tehnologie precum Amazon şi Facebook. Miercuri, Trump a cerut o investigaţie asupra aşa-numite „taxe digitale” pe companiile de tehnologie. Taxa de 3% ar urma să se aplice pe veniturile realizate în Franţa de circa 30 de companii mari, majoritatea americane. „Franţa este suverană, şi Franţa îşi decide propriile reguli fiscale. Şi aşa va face în continuare”, spune Bruno Le Maire, ministrul de Finanţe din Franţa, potrivit Business Magazin.