Împrumutul de marți al României - mai scump decât cel din luna martie. Și mai scump decât la oricine altcineva din UE. Împrumuturile României la scadența de 10 ani prin eurobonduri sunt cu mult mai scumpe decât cele ale ţărilor UE din regiune şi chiar faţă de cele ale Serbiei, ale cărei titluri cu această scadenţă aveau randamente cu 10 puncte de bază sub cele ale României. Eurobondurile României cu scadența în 2029 au un randament de 1,5% în vreme ce cele ale Poloniei este de doar 0,14%. Situația este defavorabilă și la titlurile de stat în moneda națională, scrie cursdeguvernare.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Cu cât s-au scumpit locuinţele din România, faţă de vecinii din UE. Preţul locuinţelor din România a urcat cu 3,3%, în ritm anual, în primul trimestru din 2019, în timp ce în Uniunea Europeană şi în zona euro creşterea a fost de 4%. De la trimestru la trimestru, scumpirea a fost de numai 0,1%, în România, faţă de 0,3% în UE şi zona euro. Scumpirile au luat-o pe o pantă mai domoală, în primul trimestru al anului, comparativ cu anul trecut, când în trimestrul IV preţurile la locuinţe au crescut cu 5,3%, în trimestru III au crescut cu 5,7%, iar în trimestrul II ele s-au majorat cu 4,7%, potrivit Adevărul.

Topul băncilor după cota de piaţă. În top 10, şase bănci şi-au crescut cota de piaţă în 2018, celelalte au scăzut. Cea mai notabilă surpriză a anului 2018 a fost desigur detronarea liderului BCR de către Banca Transilvania după preluarea Bancpost. Conform raportului anual al BNR, OTP, Alpha, ING, Unicredit şi Raiffeisen Bank au înregistrat majorări a cotei de piaţă deţinute în sistemul bancar din punct de vedere al activelor. Aceste bănci şi-au crescut activele organic, nu prin achiziţii ale altor business-uri, atrăgând clienţii celorlalte bănci. La polul opus, cele mai mici bănci sunt Alior Bank, cu o cotă de piaţă de 0,01% şi BRCI, potrivit Economica.net.

Șefii de la Vodafone și-au tăiat din recompense ca reacție la scăderea prețului acțiunilor. Analiști: Încercarea de a evita o posibilă revoltă. Directorul general și directorul financiar de la grupul britanic de telecomunicații Vodafone au decis să își diminueze cu 20% bonusurile în acțiuni de care urmau să beneficieze, ca urmare a performanțelor slabe înregistrate de acțiunile Vodafone în ultimul an, performanțe care au obligat compania să reducă dividendele plătite investitorilor pentru prima dată în istoria sa, transmite Reuters, citează Profit.ro.

Deficitul comercial după (doar) primele 5 luni din 2019 – deja 3% din PIB. Deficitul comercial pe luna mai 2018 a fost de 1.481,6 milioane euro, cu o şesime mai mare decât în aceeaşi lună a anului precedent, potrivit datelor comunicate de INS. Totodată, s-a ajuns, pe un trend netaiv în decursul anilor (vezi tabelul) şi la cea mai mare valoare a minusului lunar din schimburile externe de mărfuri consemnată pe anul în curs, motiv serios de îngrijorare. Cumulat pe primele cinci luni, exporturile fob au însumat 29,34 miliarde de euro iar importurile CIF (inclusiv costurile de transport şi asigurare) 35,86 miliarde de euro, potrivit cursdeguvernare.ro.