Peședintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, îi va intervieva „în zilele următoare” pe candidații propuși de România și Estonia pentru posturile de comisari europeni, după ce Corina Crețu și Andrus Ansip și-au preluat mandatele de eurodeputați, a declarat marți o purtătoare de cuvânt al Comisiei, Mina Andreeva.

Ioan Mircea Pascu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Anunțul vine după ce Consiliul Uniunii Europene a respins, în urmă cu o zi, propunerea lui Juncker de a transfera unor comisari în funcție atribuțiile Corinei Crețu și ale lui Andrus Ansip.

„Regretăm că Consiliul a decis să nu accepte această propunere”, a spus Mina Andreeva, care a precizat că, potrivit procedurilor prevăzute în articolul 246 din Tratatul privind funcționarea UE, președintele Juncker trebuie să intervieveze cei doi candidați propuși de țările membre pentru a stabili compatibilitatea lor”.

Jean-Claude Juncker „are intenția să intervieveze cei doi candidați în zilele următoare”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Săptămâna trecută, preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker i-a transferat comisarului Johannes Hahn postul de comisar european pentru Politici Regionale, în contextul demisiei Corinei Creţu.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la finalul lui iunie, că îl va propune pe fostul europarlamentar Ioan Mircea Pașcu să ocupe interimar locul de comisar european lăsat vacant de Corina Crețu.

„​Este un portofoliu important și România trebuie reprezentată. Am venit și cu o propunere: Mircea Pașcu”, a spus Dăncilă.

Locul României a rămas vacant în comisia condusă de Jean Claude Juncker, după ce Corina Crețu a fost aleasă europarlamentar și a renunțat la mandatul de la Dezvoltare Regională. Potrivit procedurii, Guvernul este cel care propune comisarul european. Președintele Comisiei Europene trebuie să fie de acord, după care candidatul trebuie audiat de comisiile Parlamentului, iar ulterior trebuie votat de plen.

Ioan Mircea Paşcu a fost europarlamentar PSD din 2007 și, până de curând, la alegerile europarlamentare el a fost scos de Liviu Dragnea de pe listele social-democraţilor.