Poliția italiană a demarat o anchetă de proporții în care sunt implicați medici, asistenți sociali, funcționari, politicieni, acuzați că ar fi înlesnit sau provocat sustragerea a zeci de minori din familii cu probleme sociale spre a-i da spre adopție, contra cost, altor părinți. Ancheta care a dus la descoperirea unei adevărate rețele, a fost numită 'Îngeri și demoni' și a demarat în octombrie 2018. Totul a pornit după ce s-a constatat o creștere semnificativă a numărului de cazuri cu abuzuri sexuale semnalate de serviciile sociale din regiunea Emilia Romagna, semnalări care s-au dovedit ulterior nefondate.

HotNews.roFoto: Hotnews

În urma anchetei au fost arestate 18 persoane, printre care și un primar, acuzați, potrivit cotidianului 'La Repubblica', de violențe și leziuni foarte grave asupra minorilor, tentativă de extorcare, fraudă, abuz în serviciu, falsificare de acte publice etc.

Potrivit organelor de anchetă, copiii erau manipulați psihologic prin metode extreme, considerate ca fiind o adevărată 'spălare pe creier', pentru a putea fi mai ușor de îndepărtați din familiile de origine, scrie publicația Open.

Cine sunt membrii presupusei organizații

Printre persoanele acuzate că ar fi făcut parte din rețea se află numeroși funcționari ai serviciilor sociale din regiunea Val d'Enza (Emiglia Romagna). La Repubblica enumeră, pe lângă primarul orașului Bibbione, alți suspecți: responsabilul serviciilor sociale din regiune, psihologi, medici și asistenți din rețeaua sanitară, angajații unei organizații neguvernamentale din Moncalieri (lângă Torino), specializată în tratarea cazurilor cu minori. În total 27 de persoane, printre care și directorul general al Autorității Sanitare Locale (AUSL) din Reggio Emilia.

Metodele de îndepărtare din familiile de origine

Potrivit anchetatorilor, au fost dezvăluite procedurile ilegale prin care copii din diferite familii au fost sustrași pe nedrept de către serviciile sociale. Minorii au fost ulterior încredințați altor părinți, în schimbul unor sume de bani.

Pentru a-i îndepărta pe copii de părinții naturali, existau mai multe metode. În primul rând, falsificarea unor mărturii și documente, menite să dovedească faptul că acei copii ar fi victimele unor abuzuri sexuale sau violențe în familiile de origine. 'Corriere di Bologna' scrie că au fost incluse la dosar numeroase desene cu conotații sexuale, atribuite copiilor, dar de fapt modificate de asistenți sau psihoterapeuți.

Alte probe sunt declarațiile minorilor, modificate în așa fel încât să constituie dovada unor presupuse abuzuri. Anchetatorii susțin că multor minori le-au fost 'induse' prin diferite metode psihologice anumite 'amintiri' care nu au legătură cu realitatea.

Imediat după publicarea în presă a detaliilor legate de anchetă, s-a vehiculat faptul că unii minori au fost tratați cu electroșocuri cu scopul creării unor aminitiri false, prin intermediul unor așa numite 'mașinuțe ale amintirilor'. Pe 29 iunie însă, magistrații citați de 'Corriere di Bologna' au precizat că nu au existat tratamente cu electroșocuri, însă aparatul citat, folosit în cadrul anumitor terapii psihologice, a fost sechestrat împreună cu alte materiale.

O altă metodă era cea legată de distrugerea raportului afectiv cu părinții naturali. Publicația Open citează documentele procurorilor, în care se citesc detalii cutremurătoare. Scrisorile și darurile trimise de părinții naturali erau ascunse de către asistenții sociali. Psihologii îi convingeau pe copii că părinții lor nu sunt buni și că s-au comportat rău cu ei. Doi frați au fost sustrași din familia lor, în urma unor presupuse abuzuri sexuale din partea tatălui. Psihologul structurii sociale, pentru a-i convinge pe copii că tatăl lor e rău, a înscenat o 'inmormântare' fictivă.

'La Repubblica' citează un alt dialog interceptat de anchetatori dintre o fetiță care dorea să-și revadă părinții și pishologul structurii unde era ținută. 'Vreau să-i revăd, îmi lipsesc îmbrățișările lor' spune fetița asistenților și psihologilor. 'Nu îți amintești că ai spus că nu mai vrei să-i vezi, că ți-au făcut rău?', Tu ai spus că ți-e frică de ei, ai uitat?' Psihologul și asistentul insistă metodic pentru a o convinge pe fetiță că nu vrea să-și revadă părinții.

Efectele asupra minorilor

Mulți dintre copii au ajuns în alte familii de adopție, unde au avut o evoluție traumatizantă. Doi dintre minori au fost victiume ale unor abuzuri sexuale în familiile unde au fost trimiși de serviciile sociale.

Câțiva din copiii încredințați alor familii manifestă semne îngrijorătoare, 'de toxicodependență, inadaptare, acte de autorănire', scrie La Repubblica.

Reacțiile politicienilor

Scandalul minorilor sustrași de serviciile sociale a stârnit reacții dure până la vîrful guvernului. Premierul Giuseppe Conte s-a declarat șocat de faptele dezvăluite de anchetatori, solicitând să fie clarificate toate aspectele pentru găsirea responsabililor. Vice premieul Luigi Di Maio a solicitat ministrului Familiei, Lorenzo Fontana, o verificare a sistemului naționale de adopție, iar ministrul de interne Salvini a solicitat înființarea unei comisii de anchetă la cel mai înalt nivel cu privire la funcționarea și finanțarea 'caselor-familii' în care sunt trimiși copiii din familiile semnalate de serviciile sociale.