Procurorul general Bogdan Licu cere ca Sorina, fetița de 8 ani luată cu mascații de la foștii asistenți maternali care au crescut-o, după ce a fost adoptată de un cuplu de români din SUA, să aibă interdicție de părăsire a țării, el solicitând Tribunalului Mehedinți o ordonanță președințială în acest sens. De asemenea, el a cerut Curții de Apel Craiova revizuirea deciziei prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a Sorinei.

Momentul in care fetita a fost scoasa din locuintaFoto: Captura Facebook

Ministerul Public anunță că procurorul general, Bogdan Licu, a formulat luni o cerere de ordonanță președințială către Tribunalul Mehedinți, pentru a-i interzice fetiței de 8 ani să părăsească teritoriul României "până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie".

El a cerut instanței și obligarea cuplului de români din SUA care a adoptat-o să îi asigure fetiței, în România, un program de consiliere psihologică pentru o perioadă de 3 luni.

Totodată, printr-o acțiune separată adresată Curții de Apel Craiova, procurorul general a transmis luni o cerere de revizuire a deciziei civile din 23 aprilie, pronunțată de Curtea de Apel Craiova, prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a Sorinei, "solicitându-se schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod procedură civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri".

Ministerul Public precizează că în 21 iunie procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracțiuni de abuz în serviciu, fapte în legătură cu judecarea dosarului având ca obiect cererea de adopție internațională a minorei, respectiv instrumentarea dosarului penal în care procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a efectuat, la data de 21 iunie 2019, o percheziție la domiciliul asistentului maternal.

Fetița de 8 ani a fost luată cu mascaţii vineri din casa în care a fost crescută de un fost asistent maternal din Baia de Aramă, după ce a fost înfiată de o familie din Statele Unite.

Momentul în care mascații au intrat în casă și au luat fetița a fost filmat de familia care a crescut-o. În imagini se observă cum copila refuză să meargă cu oamenii legii și strigă „mami, nu vreau să plec!", dar și cum la un moment dat este târâtă de către procurorul care a coordonat intervenția.

Imediat după ce fetița a fost luată din casă a apărut un val de nemulțumiri legat de modul în care a fost luată fetița, împotriva voinței ei.

Asistenta maternală, rămasă fără atestat în luna mai, susținea că nu a refuzat adopția copilei și a fost obligată să semneze o declarație gata scrisă.

CITEȘTE ȘI: