Candidatul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Binali Yidirim, și-a recunoscut înfrângerea duminică în alegerile municipale de la Istanbul, după publicarea primelor rezultate care arată că acesta a obținut doar 45,23% din voturi, iar candidatul opoziției, Ekrem Imamoglu, a obținut 53, 86% din voturi, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 21.47: Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a felicitat duminică pe candidatul opoziției ales pentru funcția de primar al Istanbulului.

UPDATE 20.23: Potrivit rezultatelor, rivalul meu Ekrem Imamoglu conduce cursa. Vreau să îl felicit și să îi doresc succes. Sper să servească bine Istanbulul”, a spus Yildirim presei.

Potrivit rezultatelor publicate de agenția de stat Anadolu, după ce au fost numărate peste 97% din voturile exprimate, Imamoglu a obținut 53,86 din voturi, iar Yildirim 45,23%.

-----------

Acest scrutin a avut loc la aproape trei luni după alegerile municipale de pe 31 martie, câștigate la Istanbul de către candidatul opoziției, Ekrem Imamoglu. Acesta l-a învins pe pe Binali Yildirim, fost premier şi apropiat al preşedintelui Erdogan.

După o ploaie de contestaţii din partea AKP, care denunţau "neregularităţi în masă", Comisia Electorală Centrală (YSK) a produs la începutul lunii mai un cutremur când a anunţat anularea rezultatelor scrutinului municipal câştigat de candidatul opoziţiei Ekrem Imamoglu şi organizarea de noi alegeri pe 23 iunie.

Dincolo de alegerile municipale, votul din Istanbul reprezintă un test de popularitate pentru Erdogan și partidul său pe fondul unor grave dificultăți economice.

”Cine câștigă Istanbulul, câștigă Turcia”, a spus președintele însuși.

Înfrângerea din 31 martie a AKP la Istanbul, oraş pe care partidul îl controla de 25 de ani, a reprezentat o lovitură fără precedent la adresa preşedintelui Erdogan.

Am emoții, dar în același timp sunt sigur de rezultat (...) cred că Ekrem Imamoglu va câștiga”, preconizează Berna Sonmez, o susținătoare a candidatului opoziției.

O altă susținătore a lui Imamoglu este îngrijorată. ”Am mereu o îndoială într-un colț al capului meu, nu degeaba aceste alegeri au fost repetate, mă aștept la orice”, a spus Duygu Oztorun.

Erdogan pierde oricum

Dacă Imamglu câștigă din nou, s-ar putea crea ”un haos major în interiorul AKP”, este de părere Ayse Ayata, profesoară de științe politice la Universitatea tehnică din Ankara. Acest lucru i-ar submina imaginea mașinăriei electorale și va crea disensiuni în interiorul partidului, a estimat ea.

Dacă va câștiga Yildirim, experții spun că va fi o ”victorie à la Pirus”, pentru că a fost obținută după anularea controversată a primului scrutin. Comunitatea internațională ”și-ar pierde și mai mult încrederea în procesul democratic din Turcia”, preconizează profesoara.

Și eventuale tensiuni între Occident și Turcia ar putea cântări asupra economiei, care suferă deja de inflație și de căderea vertiginoasă a lirei turcești.