Președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu, susține într-un comunicat citat joi de Mediafax că TVR a "ratat" transmiterea Festivalului Enescu, pe care anul acesta ar urma să îl difuzeze Trinitas TV. HotNews.ro a cerut lămuriri Televiziunii publice și reprezentanților Festivalului și le va publica în momentul când le va primi.

Cladirea TVRFoto: TVR
  • UPDATE Mihai Constantinescu, directorul Festivalului Enescu, a confirmat pentru HotNews.ro trecerea de la TVR la Trinitas, afirmând că "principalul motiv a fost că [TVR] a cerut bani", iar Trinitas oferă condiții mult mai bune decât a oferit Televiziunea publică. Declarațiile managerului - mai jos.

Potrivit lui Gigel Știrbu, citat de Mediafax:

  • ”Zi după zi, conducerea TVR demonstrează incapacitatea de a gestiona această instituţie. Încă de la prima ediţie a Festivalului internaţional George Enescu, Televiziunea Română avea calitate de coproducător al evenimentului şi a asigurat transmiterea acestuia. Dar anul acesta, televiziunea publică nu va mai difuza festivalul, ci postul TV Trinitas”
  • ”Pentru Televiziunea Română reprezenta un act de onoare să preia integral concertele din cadrul Festivalului Enescu, cel mai important proiect cultural al anului 2019. Dar din cauza incompetenţei conducerii TVR, anul acesta a ratat pur si simplu transmitarea acestui eveniment deosebit!(...) Astfel, ratarea difuzării Festivalului George Enescu în acest an, demonstrează încă o dată, incapacitatea conducerii TVR de a gestiona în mod responsabil problemel televiziunii publice. Ce se petrece în această instituţie a statului, finanţată exclusiv din banii cetăţenilor români, este pur şi simplu incalificabil. Este greu de conceput cum televiziunea plătită din bani publici funcţionează în detrimentul cetăţenilor români, dar acest lucru se explică prin neputinţa şi incapacitatea doamnei Doina Gradea de a conduce TVR".
  • ”Mai mult, postul Trinitas va asigura difuzarea festivalului cu 20 de camere de televiziune si postarea pe internet gratis, putând fi preluat astfel şi de către alte posturi. Până acum, televiziunea publică nu a putut asigura aceste lucruri la un asemenea nivel, dar, în schimb a solicitat bani organizatorilor festivalului, ceea ce Trinitas nu a solicitat”.

Amintim că Gigel Știrbu și alți deputați din Comisia de Cultură s-au confruntat, ieri, cu o situație aparte, când președintele-director general al Televiziunii publice, Doina Gradea a refuzat să răspundă întrebărilor lor pe tema partizanatului politic și a situației generale din TVR.

Contactat de HotNews.ro, Mihai Constantinescu, directorul Festivalului, a confirmat spusele deputatului Gigel Știrbu. El a spus că Televiziunea Patriarhiei oferă condiții mult mai bune decât a oferit Televiziunea publică, a insistat că TVR a cerut bani pentru transmisie și că a încercat să revină, fără succes însă, după ce informația a început să producă vâlvă "în piață".

Întrebat dacă există un contract bătut în cuie cu Trinitas, el a spus "sigur că da, da". Întrebat dacă TVR ar presa degeaba în continuare, pentru a continua tradiția și a transmite festivalul, întrucât nu ar mai putea schimba poziția organizatorilor, Mihai Constantionescu a spus că da.

Potrivit directorului Festivalului Enescu:

  • Trinitas preia în condiții excelente, sapre deosebire de TVR - 20 de camere în loc de 12 la Sala Palatului, 12 în loc de 6 la Ateneu
  • Inițial ni s-a comunicat ca CA al TVR a hotărât să dea 2 care SD, celelalte fiind rezervate pentru activitățileTVR 1 și 2. Au fost negocieri, ni s-au cerut bani.
  • Am zis să vedem cum împăcăm și capra, și varza. Dar [TVR] au zis că vor bani. Am renunțat, pentru că oferta primită de la Trinitas nu presupune nici bani. Plus că sunt alte avantaje - studiouri de TV la Ateneu și Sala Palatului, trimit echipă la Berlin.
  • Oferta Trinitas e cum festivalul nu a a avut vreodata.
  • E adevărat că după ce s-a aflat pe piață că nu va fi TVR, cei de la TVR și-au schimbat punctul de vedere, dar cam târziu. Au spus că vor muta Cerbul etc.
  • Pe noi cel mai mult ne interesează transmisia HD
  • Toate concertele vor fi pe internet. Plus că ne interesează calitatea foarte bună a imaginii - să dăm la alte tv internaționale. Sunt lucruri pe care cu TVR, cu părere de rău, nu am putut să îl facem, în afară de un concert
  • Dar principalul motv al schimbării - ni s-a cerut bani
  • TVR cerea exclusivitate. Trinitas au spus că dau tuturor celor interesați să transmită concerte.
  • În fond, dacă eu sunt interesat să văd ceva, eu mă uit indiferent unde e difuzat