Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a ajuns miercuri în Venezuela, unde întreprinde o vizită pentru a analiza actuala criză politică și economică din această țară, scrie Mediafax, citând France 24.

Michelle BacheletFoto: Wikipedia

Vizita oficialului va include întâlniri cu președintele Nicolas Maduro și cu liderul opoziției, Juan Guaido, iar vineri, în ultima zi a prezenței sale în această țară, Michelle Bachelet va ține o conferință de presă.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, aproximativ patru milioane de venezueleni au părăsit țara din 2015 și până în prezent, în condițiile în care bunurile de strictă necesitate au devenit extrem de greu de cumpărat, serviciile publice, inclusiv cele medicale au intrat în colaps, iar țara se confruntă cu fenomenul hiperinflației.

Juan Guaido, care s-a autoproclamat președinte interimar în ianuarie, a declarat că întâlnirea sa cu Bachelet poate fi văzută ca fiind „o recunoaștere a catastrofei” cu care se confruntă Venezuela, însă France 24 notează că vizita Înaltului Comisar vine la invitația lui Nicolas Maduro.

Potrivit unui comunicat al ONU, Bachelet intenționează să se întâlnească cu „victimele abuzurilor și cu rudele acestora”, dar și cu alți membri ai comunității.

Michelle Bachelet, care pregătește un raport cu privire la situația din Venezuela, a criticat în trecut reacția Guvernului de la Caracas față de această criză și a făcut apel la autorități să respecte „dreptul fundamental de întrunire și asociere pașnică și libertatea de exprimare”. Bachelet a criticat, însă și sancțiunile impuse de președintele Statelor Unite, Donald Trump, asupra sectorului petrolier din Venezuela. Ea a declarat că aceste sancțiuni au repercusiuni asupra populației, în condițiile în care 96% din bugetul acestei țări se bazează pe industria petrolieră.

Mai multe organizații non-guvernamentale au făcut apel la organizarea de manifestații vineri, cu scopul de a atrage și mai mult atenția comunității internaționale față de situația din Venezuela.