Autoritățile spaniole au solicitat oficial Franței extrădarea fostului lider al grupării separatiste basce ETA, Josu Ternera, care a fost arestat luna trecută în Franța în urma unei operațiuni comune a autorităților din cele două țări, a informat o sursă judiciară franceză, citată de Euronews.

HotNews.roFoto: Hotnews

Madridul dorește judecarea acestuia pentru un atac cu bombă din 1987 din Zaragoza, care a dus la moartea a 11 persoane.

O instanță din Paris a decis miercuri că Ternera poate fi eliberat sub control judiciar, însă el a fost menținut în arest după ce autoritățile franceze au primit solicitarea de extrădare, a informat aceeași sursă.

Ternera, pe numele său real Jose Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, a fost liderul grupării ETA, organizație care a ucis peste 850 de persoane în timpul unui război de gherilă pentru înființarea unui stat basc în nordul Spaniei și sud-vestul Franței.

Ternera a fost dat în urmărire în 2002. El este acuzat în Spania de implicare într-un atac cu bombă asupra unei secții de poliție din Zaragoza, în 1987, care a dus la moartea a 11 persoane, inclusiv șase copii. El a fost condamnat în lipsă în 2017, la opt ani de închisoare pentru terorism. Gruparea ETA a fost oficial desființată în mai 2018, potrivit Mediafax.