Înaintea următoarei runde de vot pentru conducerea Partidului Conservator, Jeremy Hunt şi-a înteţit atacurile la adresa lui Boris Johnson, întrebându-se dacă predecesorul său ca ministru de externe dispune de simţul necesar al detaliului şi refuzând să spună dacă el poate fi sau nu de încredere, potrivit The Guardian, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

În urma votului care va avea loc miercuri după-amiază, un alt candidat va fi respins, iar cei mai în pericol par a fi Rory Stewart şi Sajid Javid. Stewart a spus că, în pofida opiniilor lor extrem de diferite pe tema Brexitului, speră să primească un vot din partea susţinătorilor lui Dominic Raab, care, marţi, a ieşit din cursă.

În timpul unei dezbateri de marţi de la postul de televiziune BBC, la care au participat Hunt, Johnson, Stewart, Javid şi un al cincilea aspirant, Michael Gove, Hunt l-a atacat pe Johnson, întrebând dacă el va forţa sau nu un Brexit fără acord pe 31 octombrie, chiar dacă un acord ar părea iminent.

Hunt l-a dat ca exemplu pe un oier cu care s-a întâlnit şi care a avertizat că, în eventualitatea lipsei unui acord, afacerea sa de familie va fi distrusă de taxe.

"Motivul pentru care i-am pus lui Boris această întrebare extrem de directă e faptul că funcţia de premier nu constă în a face doar nişte declaraţi superficiale", a declarat Hunt în emisiunea "Azi" de la postul de radio BBC 4. "Cu toţii dorim să ieşim pe 31 octombrie, cu toţii dorim un Brexit ordonat. Dar asta e partea uşoară. Important este însă să ajungi la nişte soluţii echilibrate, bazate pe realitatea din faţa ta".

În dezbaterea televizată, Johnson a spus că dacă va fi premier, intenţia sa va fi aceea de a ieşi pe 31 octombrie, dar el nu a dat o garanţie absolută. Hunt a spus: "Mă rog, nu ştiu tocmai exact ce crede el după ce l-am ascultat aseară".

Întrebat dacă are încredere în Johnson sau dacă UE ar putea avea încredere în el, Hunt a spus că nu doreşte "să lanseze acuzaţii de ordin personal la adresa vreunui candidat", dar a refuzat totuşi să răspundă în vreun fel.

"Am să vă răspund aşa: cred că ar avea încredere în Jeremy Hunt ca premier, cred că se vor aşeza la masă şi cred că vor discuta cu mine", a spus Hunt.

În cea de-a doua rundă a votului exercitat de parlamentarii conservatori, survenită marţi, Johnson a obţinut 126 de voturi din totalul de 313, fiind urmat de Hunt, cu 46 de voturi, Gove, cu 41 de voturi, Stewart, cu 37 de voturi şi Javid, cu 33 de voturi. Cu cele 30 de voturi primite, Raab a fost eliminat.

Anterior, tot în emisiunea Azi, Rory Stewart a spus că sepră să primească o parte din voturile lui Raab, evitând astfel să se claseze pe ultimul loc în runda următoare: "Da, am avut o serie de reacţii pozitive. N-am să mă joc acum cu cifrele, dar am primit nişte semnale azi-dimineaţă".

Stewart a reiterat ceea ce spusese mai demult într-o aprinsă dezbatere de la BBC, şi anume, că "este singura persoană realistă care poate asigura un Brexit rapid şi eficient".

În timp ce alţi candidaţi au spus că speră să renegocieze cu UE planul plecării, Stewart a spus că va prezenta din nou acordul Theresei May.

Stewart l-a criticat totodată pe Johnson, afirmând că el nu a reuşit să explice cum va trece prin parlament planul său de ieşire fără acord când parlamentarii par hotărâţi să se opună. "Boris a spus că îmi va răspunde. Nu a făcut-o. Şi regret că nu l-am împuns de două, trei, patru, cinci ori ca să-l fac să dea un răspuns credibil. Problema e că toţi fac promisiuni pe care nu le pot respecta, nu poate exista o stabilitate şi toată lumea va fi dezamăgită. Mesajul meu către alegătorii conservatori este acesta: mesajul meu sună neliniştitor, dar este adevărat".

LA LIBRE BELGIQUE: Au mai rămas 5 candidaţi în cursa pentru succesiunea Theresei May, Boris Johnson îşi confirmă poziţia de favorit

Deputatul conservator Boris Johnson, campion al celor pro-Brexit, şi-a consolidat avansul, marți, în cursa pentru succesiunea premierului britanic, Theresa May, ajungând în fruntea celei de-a doua runde a votului, înainte de a participa, seara, la o dezbatere televizată pe BBC.

Fost primar al Londrei și fost ministru de Externe al d-nei May, deputatul conservator de 55 de ani, partizanul unui Brexit dur, a obţinut 126 de voturi de la deputații conservatori din 313 în al doilea tur de scrutin pentru alegerea liderului Tories - care va deveni automat şi prim-ministru.

În urma lui se află şeful diplomaţiei David Jeremy Hunt (46 de voturi), ministrul Mediului Michael Gove (41), cel al Dezvoltării internaționale Rory Stewart (37) și, în cele din urmă, ministrul de Interne Said Javid (33).

În schimb, Dominic Raab, ministru Brexit pentru o perioadă extrem de scurtă, nu a reușit să adune cele 33 de voturi necesare pentru a intra în a treia rundă, care va avea loc miercuri.

Ca și în prima rundă de săptămâna trecută, Jeremy Hunt a ajuns pe locul al doilea. El dorește să întruchipeze o alternativă "serioasă" în faţa exuberantului Boris Johnson, evidenţiindu-şi succesele antreprenoriale, care au făcut din el un multimilionar, precum și îndelungata sa carieră politică. Ales deputat în 2005, el a fost ministru din 2010, succesiv, la Cultură, Sănătate și apoi la Afaceri Externe.

Rory Stewart este invitatul-surpriză al acestei curse pentru putere. Ajuns pe locul al patrulea, el l-a surclasat cu patru voturi pe greul guvernului Sajid Javid.

Foarte activ pe Twitter, popularitatea sa a crescut în ultimele săptămâni. Fiind singurul candidat care se opune unei ieșiri fără acord din UE, el a declarat pentru BBC în dimineața zilei de marți că "adoră" să-l înfrunte pe Boris Johnson, "pentru a le da ocazia" celor 160.000 de membri ai Partidului Conservator, care îi vor departaja pe cei doi finaliști, să "aleagă Brexitul lui Boris sau al meu". Ei vor avea ocazia să o facă în timpul unei dezbateri pe BBC de la ora 19:00 GMT.

Potrivit cotidianului "The Telegraph", acest luptător, care a trecut şi prin Ministerul de Externe, a servit în MI6, serviciul britanic de informații externe, lucru pe care el l-a negat marți la BBC. (traducere Rador)