La sfârşitul anului 2018, în lume existau circa 70,8 milioane de persoane strămutate din cauza războaielor şi a persecuţiilor, un record ce reflectă amploarea exodului venezuelenilor în ultimul t imp, a anunţat ONU miercuri, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Raportul Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) subliniază că anul 2018 a fost marcat de o puternică creştere a strămutărilor pe plan intern în Etiopia în urma violenţelor intercomunitare şi de o creştere a cererilor de azil din partea celor care fug de grava criză politică şi economică din Venezuela.

Conflictul sirian a continuat să genereze un număr mare de refugiaţi şi strămutaţi. Violenţele în Nigeria au constituit de asemenea o sursă importantă de deplasări.

Raportul relevă că numărul total al celor „dezrădăcinaţi” pe plan mondial - numărând refugiaţi (25,9 milioane), strămutaţi pe plan intern (41,3 milioane) şi solicitanţi de azil (3,5 milioane) - a crescut cu 2,3 milioane în raport cu 2017.

Numărul persoanelor strămutate şi al refugiaţilor în lume are o tendinţă ascendentă din 2009, înregistrând o creştere puternică între 2012 şi 2015 odată cu conflictul sirian.

Columbienii şi sirienii bat recordul la capitolul strămutări interne.

Patru din cinci refugiaţi trăiesc într-o ţara vecină, iar în marea lor majoritate ei provin din ţările în curs de dezvoltare.

SUA sunt ţara care a primit cel mai mare număr de cereri de azil anul trecut, fiind urmate de Peru, Germania, Franţa şi Turcia.

Pentru al patrulea an consecutiv, Turcia este ţara care adăposteşte cea mai mare populaţie de refugiaţi din lume (3,7 milioane), urmată de Pakistan, Uganda, Sudan şi Germania.