Patru lideri ai separatiștilor din estul Ucrainei în momentul prăbușirii zborului MH17, printre care un comandant de război, au fost desemnați de echipa internațională de anchetatori drept suspecți în această strategie, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Echipa internațională condusă de Olanda, care anchetează prăbușirea zborului MH17 doborât în 2014 deasupra estului separatist al Ucrainei de o rachetă rusească, a publicat miercuri numele a patru suspecți, trei ruși și un ucrainean.

Anchetatorii au identificat drept suspecți rușii Serghei Dubinski, Igor Ghirkin și Oleg Pulatov, precum și ucraineanul Leonid Harcenko. Toți patru sunt anchetați pentru crime de parchetul olandez.

Ghirkin a negat imediat acuzațiile. "Tot ce pot spune este că Boeing-ul nu a fost doborât de rebeli", a spus Ghirkin, care era în acea vreme unul dintre liderii separatiștilor pro-ruși. Rusia a denunțat "acuzații gratuite" care urmăresc să o discrediteze.

Cine sunt persoanele acuzate:

  • Igor Ghirkin

Prin Igor Ghirkin, anchetatorii vizează unul dintre principalii comandanți ai separatiștilor de la începutul conflictului cu armata ucraineană, în urmă cu 5 ani, și probabil cel mai mediatizat reprezentant al lor în acea epocă.

Cunoscut sub numele de război "Strelkov" ("Trăgătorul"), acest rus de 48 de ani este un fost colonel FSB (serviciul rusesc de informații, fost KGB). El a organizat primele miliții armate cu voluntari veniți din Rusia și din Crimeea la începutul rebeliunii separatiste din estul Ucrainei.

Cu experiență în războaiele din Cecenia și Iugoslavia, preia comanda forțelor separatiste în calitate de ministru al Apărării al autoproclamatei republici Donețk.

A organizat apărarea din Slaviansk, bastion emblematic al separatiștilor, abandonat în final forțelor ucrainene la începutul lui iulie 2014. Zborul MH17 a fost doborât două săptămâni mai târziu.

Este demis din funcție în august 2014 în condiții misterioase și revine în Rusia, unde pierde toată influența și se confruntă cu dificultăți financiare.

Era obiectul unei plângeri depuse în 2015 în Statele Unite de rude ale persoanelor decedate în doborârea zborului MH17.

  • Serghei Dubinski

Supranumit „хмурый”, „Posacul”, în vârstă de 56 de ani, este un veteran al războiului sovietic din Afganistan și din primul război din Cecenia, unde ar fi făcut cunoștință cu Igor Ghirkin.

Folosind și numele Serghei Petrovski, era considerat, la momentul prăbușirii avionului Malaysia Airlines, responsabilul cu informațiile militare ale separatiștilor din Donețk. Ar avea de asemenea legături cu serviciul militar rusesc, temutul GRU, potrivit autorităților ucrainene.

Potrivit site-ului de investigații Bellingcat, el ar fi cerut Rusiei livrarea sistemului de apărare antiaeriană BUK, pentru a susține forțele separatiste de pe front. Ar fi supervizat personal transportul sistemului în Ucraina și revenirea în Rusia, după tragedie.

Ar fi părăsit teritoriile separatiste în 2015 și locuiește în prezent într-o reședință la țară în regiunea Rostov pe Don, în sudul Rusiei, nu departe de granița ucraineană, tot potrivit Bellingcat.

  • Oleg Pulatov

Supranumit "Vipera", rusul Oleg Pulatov, 52 de ani, este un fost ofițer al forțelor armate rusești. În vara lui 2014, era unul dintre adjuncții lui Serghei Dubinski. Ar fi ajutat la transportarea sistemului BUK în Ucraina și, după prăbușirea avionului, a asigurat securitatea zonei unde au căzut rămășițele MH17.

Potrivit unui grup de militari ucraineni, acesta locuiește în prezent în Rusia.

  • Leonid Harcenko

Ucraineanul supranumit "Krot" ("Cârtița"), 47 de ani, era și el legat de serviciile de informații ale separatiștilor în momentul distrugerii zborului MH17. A ajutat la transportarea și evacuarea, după prăbușire, a sistemului BUK.

Este căutat de justiția ucraineană pentru participarea la conflict alături de separatiști.

Într-un interviu publicat în 2015 de agenția de informații a rebelilor, a calificat autoritățile de la Kiev drept "regim fascist" construit pe o ideologie "nazistă".

Nu se știe nimic de soarta sa. Serviciile ucrainene au precizat miercuri că nu au "nicio informație" legată de localizarea sa și nu se știe dacă mai este în viață.