Președintele-director general Doina Gradea a refuzat, miercuri, să răspundă întrebărilor parlamentarilor din Comisia de Cultură din Camera Deputaților. Ea s-a prezentat în Comisie, dar a spus că va răspunde întrebărilor "în scris", invocând faptul că întrebările nu ar avea legătură cu motivele invocate în solicitarea de a veni în fața parlamentarilor. Mai mult, șefa de la juridic, venită alături de Gradea, a pretins că audierea nu ar respecta reglementările legale.

Doina Gradea in Comisia parlamentaraFoto: Captura Facebook

Șefa TVR a fost chemată pentru a răspunde întrebărilor legate de "partizanatul politic" al Televiziunii publice în campania electorală. Aceasta, în condițiile în care fostul lider PSD, Liviu Dragnea, a apărut de două ori în emisiunea Viața Satului, fără ca aceasta să fie declarată emisiune electorală.

Ea a spus, însă, în comisie că nu ar fi fost chemată la audieri, ci să "participe la lucrările comisiei" în urma "nenumăratelor sesizări" despre partizanatul TVR. Ea a spus că va răspunde în scris întrebărilor.

Președintele Comisiei, Gigel Știrbu, în legătură cu poziția Doinei Gradea:

  • "Niciodată, în istoria acestui Parlament, o persoană care este plătită din banii contribuabilului, care a venit în fața unei comisii de specialitate a parlamentului, nu a avut atitudinea dumneavoastră. Vă rog să mă credeți (...) din acest moment, consider că tot ce s-a întâmplat în spațiul public vizavi de comportamentul dumneavoastră în acea instituție are corespondent în realitate. Este îngrijorător. Atitudinea dumneavoastră nu mă face decât să vă solicit încă o dată demisia."

La întrebări puse de deputatul USR Iulian Bulai, referitor la scăderea de audiență a TVR și renunțarea la emisiuni cu audiență, Doina Gradea a răspuns: "Vă voi răspunde în scris, așa cum v-am transmis. Invitația dumneavoastră pentru astăzi era legată de alte subiecte."

Responsabila TVR pe chestiuni juridice, aflată alături de Doina Gradea a invocat un articol din legea de funcționare a TVR, referitor la controlul parlamentar, sugerând că audierea nu ar avea susținere legală. Potrivit prevederii respective, controlul parlamentar se bazează pe raportul anual și, conform reprezentantei TV, "orice intrebări și informații trebuie solicitate pe baza hotărîrii Comisiei de Specialitate".

  • Iulian Bulai, în replică la afirmațiile reprezentantei TVR: "Serios, adică de doi ani de zile trimit întrebări ca să primesc răspunsuri și dvs îmi spuneți că dacă nu am permisiunea colegilor de la PSD eu ca parlamentar nu am voie să vă adresez întrebări?"

Doina Gradea a invocat, apoi, faptul că "Nu mă simt bine, îmi este foarte cald aici". Întrebată pe ultima sută de metri dacă "nu ați telefonat dumneavoastră să îl primească pe Dragnea" (la Viața Satului -n.red.), șefa TVR a refuzat să răspundă.​

După cum reiese din înregistrare, la ședința Comisiei nu au participat deputați PSD.