Cum s-a implicat România în criza din Republica Moldova. Întâlnirile pe care le-a avut trimisul lui Iohannis la Chișinău, chiar în ziua în care Plahotniuc a renunțat la putere - Hotnews Mobile
1 € 4,7769 1 USD 4,3348miercuri 29 ian 2020

Cum s-a implicat România în criza din Republica Moldova. Întâlnirile pe care le-a avut trimisul lui Iohannis la Chișinău, chiar în ziua în care Plahotniuc a renunțat la putere

de Red. Stiri Vineri, 14 iunie 2019, 21:52
- a A+
Imagine
Președintele Klaus Iohannis susține că ultimele evoluții politice de la Chișinău pot scoate Republica Moldova din criză și contribuie la o tranziție pașnică a puterii.Partidul Democrat din Republica Moldova, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, a decis vineri să cedeze puterea Guvernului învestit de majoritatea ACUM - PSRM și condus de Maia Sandu .

Administrația prezidențială susține într-un comunicat că evoluțiile sus-menționate au avut loc în contextul unei vizite, vineri, la Chișinău a consilierului prezidențial pentru politică externă, Bogdan Aurescu, alături de secretarul de stat din MAE Dan Neculăescu și Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova.

"Programul a cuprins o reuniune de coordonare cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Dereck Hogan, precum și întâlniri cu forțele și actorii politici implicați în criza în curs din Republica Moldova: liderii Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, liderii Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc și Pavel Filip, liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, și Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, Aurescu a reiterat apelul României la calm, reținere și necesitatea ca toate forțele politice să acționeze cu responsabilitate pentru a asigura stabilitatea Republicii Moldova.

De asemenea, Aurescu a făcut un apel la dialog politic pentru soluționarea cât mai rapidă, pe cale pașnică, a crizei politice, în conformitate cu valorile și principiile Uniunii Europene, inclusiv ale statului de drept, se mai arată în comunicat.

Consilierul prezidențial a mai susținut necesitatea continuării poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu respectarea vectorului său pro-european, precum și importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova.

Reprezentanții Partidului Democrat au anunțat vineri seară retragerea de la guvernare, prin demisia miniștrilor Cabinetului condus de Pavel Filip, anunță Unimedia. "Este o victorie, dar nu este o victorie finală și nu trebuie să ne liniștească", a declarat Igor Dodon, la scurt timp de la anunțul PDM. El e cerut Curții Constituționale ca, "dacă mai au obraz", să revizuiască deciziile din ultima perioadă. "Acțiunile abuzive dictate de Plahotniuc nu vor rămâne nepedepsite", a afirmat, la rândul său, Maia Sandu.


10114 afisari


rezolvare
minrest [utilizator], Vineri, 14 iunie 2019, 22:14
+7/11
Cum a spus Romania - care are in Moldova multi cetateni, inclusiv in parlament si guvern, care e avocatul Moldovei in UE si NATO, si care e aproape, nu ca altii dincolo de Ukraina - ce are de gand sa faca, Plahotniuc a cedat puterea, toti s-au lamurit brusc, frumoasa rezolva provizorie. Sper ca se apropie si rezolvarea definitiva, unirea cu Romania.
diplomatie
minrest [utilizator], Sâmbătă, 15 iunie 2019, 0:09
+5/7
Asta pentru ca diplomatii transmit pozitia statului care ii trimite, si comunica ce va face statul respectiv, iar asta se face repede.
inca 8 comentarii comenteaza
Cookie Settings