Președintele Klaus Iohannis susține că ultimele evoluții politice de la Chișinău pot scoate Republica Moldova din criză și contribuie la o tranziție pașnică a puterii.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Partidul Democrat din Republica Moldova, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, a decis vineri să cedeze puterea Guvernului învestit de majoritatea ACUM - PSRM și condus de Maia Sandu.

Administrația prezidențială susține într-un comunicat că evoluțiile sus-menționate au avut loc în contextul unei vizite, vineri, la Chișinău a consilierului prezidențial pentru politică externă, Bogdan Aurescu, alături de secretarul de stat din MAE Dan Neculăescu și Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova.

„Programul a cuprins o reuniune de coordonare cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Dereck Hogan, precum și întâlniri cu forțele și actorii politici implicați în criza în curs din Republica Moldova: liderii Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, liderii Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc și Pavel Filip, liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, și Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, Aurescu a reiterat apelul României la calm, reținere și necesitatea ca toate forțele politice să acționeze cu responsabilitate pentru a asigura stabilitatea Republicii Moldova.

De asemenea, Aurescu a făcut un apel la dialog politic pentru soluționarea cât mai rapidă, pe cale pașnică, a crizei politice, în conformitate cu valorile și principiile Uniunii Europene, inclusiv ale statului de drept, se mai arată în comunicat.

Consilierul prezidențial a mai susținut necesitatea continuării poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu respectarea vectorului său pro-european, precum și importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova.

Reprezentanții Partidului Democrat au anunțat vineri seară retragerea de la guvernare, prin demisia miniștrilor Cabinetului condus de Pavel Filip, anunță Unimedia. "Este o victorie, dar nu este o victorie finală și nu trebuie să ne liniștească", a declarat Igor Dodon, la scurt timp de la anunțul PDM. El e cerut Curții Constituționale ca, "dacă mai au obraz", să revizuiască deciziile din ultima perioadă. "Acțiunile abuzive dictate de Plahotniuc nu vor rămâne nepedepsite", a afirmat, la rândul său, Maia Sandu.