Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita l-a amendat pe Róbert Grüman, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna pentru protestul maghiarilor de la Cimitirul militar din Valea Uzului, din 6 iunie, deoarece acesta nu a fost anunţat în prealabil, conform legii. Amenda în valoare de trei mii de lei a fost dată publicităţi miercuri de către Grüman pe o reţea de socializare, potrivit Hirado.hu.

Incidente la Valea Uzului 6Foto: Hotnews

Viceliderul CJ Covasna a declarat agenţiei ungare de presă MTI: din procesul verbal de constatare reiese doar că protestul trebuia anunţat cu 48 de ore înainte, acesta fiind motivul sancţionării. Politicianul susţine că va cere anularea amenzii în instanţă, iar pe parcursul procesului speră să afle mai multe despre poziţia jandarmeriei.

Ministrul de Interne Carmen Dan a declarat luni, cu privire la incidentele din Valea Uzului, de Ziua Eroilor, că a cerut un raport, și în urma verificărilor poate să anunțe că forțele de ordine și-au făcut datoria, chiar dacă a existat o evidentă activitate de mobilizare „a radicalilor sau a ultrașilor” de ambele părți.

"Am cerut o informare completă cu ce s-a întâmplat pe 6 iunie. Aprecierea mea este că reprezentanții poliției și jandarmeriei și-au atins obiectivele misiunii: s-a evitat producerea de violențe între români și etnici maghiari, chiar dacă a existat o evidentă activitate de mobilizare a radicalilor sau a ultrașilor și de o parte, și de alta. Nimeni nu a fost rănit sau lovit. Nu s-au produs distrugeri sau incendieri sau alte lucruri care ar fi putut reprezenta o profanare de morminte. Singurul lucru rămas în discuție este cum s-a ajuns ca porțile cimitirului să fie rupte", a declarat Carmen Dan.

Legat de prezența în Valea Uzului a lui Sebastian Cucoș, cel care conducea Jandarmeria în perioada protestelor din 10 august, Carmen Dan a spus: "în misiune erau forțe din 2 județe iar misiunea nu a fost una simplă, mai ales din perspectiva riscurilor. Indiferent cât le place sau nu unora, aici nu vorbim de persoane, ci de o instituție. De la nivelul Ministerului de Interne misiunea a fost organizată de către secretarul de stat responsabil de ordinea publică".

Ministrul de Interne a mai precizat că: "din modul cum a evoluat acest subiect, chiar de dinainte de alegeri, pare evident că grupuri sau persoane, profitând de situația juridică neclară, au creat o stare de tensiune, care să permită potențarea unor interese".

În data de 6 iunie, de Ziua Eroilor, câteva sute de persoane au forțat intrarea în cimitirul internațional din Valea Uzului, după ce administrația locală a interzis accesul. Alte câteva sute de oameni, etnici maghiari, au format un lanț uman în fața cimitirului.

Ulterior, mai mulți cetățeni români aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în cimitir, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, Alexandra Dănculea.

Jandarmeria a transmis apoi referitor la incidentele petrecute la Cimitirul Valea Uzului, că nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine, precizând însă ca jandarmii vor verifica dacă au fost distruse cruci.

CITEȘTE ȘI: Războiul de-o zi româno-maghiar. Cum au fost „cinstiți” eroii de la Valea Uzului. FILMUL COMPLET