Tentativa şefului Ligii, vicepremierul italian Matteo Salvini, de a forma un grup eurosceptic în Parlamentul European a eșuat definitiv. Atât Partidul Brexit al lui Nigel Farage, cât și conservatorii polonezi din partidul de guvernământ PiS au anunțat, miercuri, că au respins inițiativa. Polonezii lui PiS au invocat înclinația pro-rusă a lui Matteo Salvini pentru a-şi justifica refuzul, potrivit La Libre, citat de Rador.

Salvini si OrbanFoto: Facebook-Salvini

În prezent, dreapta şi extrema dreaptă europeană, euroscepticii și anti-europenii sunt împărțiți în trei grupuri diferite. Extrema dreaptă europeană, formată din Liga, Vlaams Belang, Adunarea Naţională, PVV olandez și FPÖ austriac, fac parte din grupul Europei Națiunilor și Libertăților. Partidul pro-Brexit și Mișcarea italiană 5 Stele alcătuiesc Grupul pentru Libertate și Democrație Directă din Europa. În fine, polonezii din PiS și conservatorii britanici formează Grupul Conservatorilor și Reformiștilor din Europa, din care face parte şi N-VA.

Ambiţia lui Matteo Salvini era aceea de a reuni un maximum de forţe într-un mare grup eurosceptic. Dar, pe postul de radio polonez, omul forte din PiS, Jaroslaw Kaczynski, a respins definitiv propunerea de miercuri, argumentând că Liga, ca şi Adunarea Naţională şi Alternativa pentru Germania (AfD) au afişat poziții pro-ruse inacceptabile pentru polonezi. Partidul de guvernământ se teme de ambițiile expansioniste ale Rusiei în Ucraina și în alte părți ale Europei de Est. Observatorii se așteaptă ca PiS să continue în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor din Europa, a cărui conducere ar putea să o preia după debarcarea conservatorilor britanici.