​Cel mai nou supergrup european de jazz, RYMDEN va concerta în premieră în București, la Control Club, în această seară. Pianistul norvegian Bugge Wesseltoft, împreună cu foștii membri ai influentului grup Esbjorn Svensson Trio, suedezii Magnus Öström (tobe) și Dan Berglund (contrabas) își unesc impresionantele forțe creative pentru a aduce în fața publicului RYMDEN-Music Made in Scandinavia.

RYMDENFoto: Jazz Nouveau

Citiți în continuare un interviu cu Bugge Wesseltoft, pianistul grupului Rymden, acordat în exclusivitate pentru Hotnews:

Cum a luat naștere proiectul RYMDEN?

A fost ideea mea.

De câțiva ani voiam să cânt într-un trio, și căutam direcția potrivită.

Concertând cu Dan Berglund și Henrik Schwarz în Trialogue și ascultând grupul lui Magnus Öström m-a convins că ar fi o ocazie fantastică să lucrez cu ei. Din fericire, Magnus și Dan au fost de acord, și iată-ne!

Rymden înseamnă spațiu cosmic în suedeză. Cum ați ales numele și care ar fi legătura cu compozițiile voastre?

Găsirea unui nume pentru trupa ta e o sarcină dificilă mereu, dar într-un final ne-am hotărât la Rymden, un nume drăguț, cu un înțeles ambiguu, poate însemna și un spațiu mai mic, cum ar fi o sală de concrete.

Reflections & Odysseys este primul vostru material. Cum au decurs înregistrările și întreg procesul creativ?

Ne-am întâlnit pentru repetiții în Stockholm în 2017, pregătindu-ne pentru un show la Nattjaz Bergen. Toți trei am adus piese cu noi și a decurs natural. Simt că acesta este doar începutul pentru noi, cunoscându-ne din ce în ce mai bine cu fiecare concert. Muzica și noi idei curg deja.

Cum merge turneul, până acum?

Turneul este grozav, cu un public fantastic și energie pozitivă. Yay!

Care este cea mai des auzită întrebare după show-urile voastre?

Vă rugăm să concertați și in orașul nostru!

Care sunt planurile Rymden după acest turneu european?

Mai avem turnee la vară și în toamnă, un nou album anul viitor, iar dan și Magnus vor lansa și ei propriile albume în această toamnă. Multă muncă, deci.

Care sunt activităție tale preferate, atunci când nu te concentrezi asupra muzicii?

Ski cross-ul prin Norvegia.

De ce crezi că Esbjorn Svenson Trio ( grupul în care au cântat Dan și Magnus) a avut, și are în continuare o influență atât de mare asupra muzicienilor și publicului?

Aveau un sound proaspăt, cu multe idei și sunete potrivite pentru improvizație. Un grup influențat de rock mai mult decât oricare, la acea data. Trebuie să recunoaștem că sunau fantastic!

Care a fost cel mai neobișnuit moment în toți acești ani de turnee prin lume?

Foarte multe momente locuri și momente plăcute! Aș aminti prima mea vizită la Istanbul Jazz Festival, în 1999. Un întreg univers de muzică nouă despre care habar nu aveam, mi s-a dezvăluit atunci.

Aveți foarte mulți fani în România, care sunt amintirile tale despre vizitele anterioare?

Îmi place Control Club, am cântat deja de 2 ori acolo în alte formule, îmi place publicul dedicat și loial, oameni minunați! Vom încerca să cântăm cât de bine putem, vă așteptăm la show!

Control Club va găzdui concertul supergrupului RYMDEN, o rară ocazie de a vedea pe aceeași scenă unii dintre cei mai valoroși și mai prolifici instrumentiști și compozitori europeni ai momentului.

Accesul publicului se face de la ora 19’30.

Biletele costă 50 de lei și se pot cumpăra online pe www.eventbook.ro

Detalii pe paginile de Facebook Control Club și Jazz Nouveau.

Jazz Nouveau este o serie de concerte organizate de Control Club în colaborare cu Twin Arts, care își propune să aducă în atenția publicului bucureștean artiști locali și internaționali aflați din punct de vedere stilistic la confluența dintre jazz și alte genuri muzicale.