Dăncilă a anunțat reducerea TVA de la 9 la 5% pentru produsele alimentare bio și tradiționale -UPDATE - Hotnews Mobile
1 € 4,7582 1 USD 4,3186luni 14 oct 2019

Dăncilă a anunțat reducerea TVA de la 9 la 5% pentru produsele alimentare bio și tradiționale -UPDATE

de DG Marţi, 14 mai 2019, 8:43
- a A+
Imagine
Executivul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență care reglementează contribuțiile de asigurări sociale de sănătate și reducerea cotei de TVA de la 9 la 5% pentru produsele alimentare montane, bio și tradiționale.UPDATE Actul normativ a fost aprobat, a anunțat ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, la finalul ședinței de Guvern.

Măsura fusese anunțată de premierului Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern.

" Discutăm un act normativ important. Avem în vedere creșterea accesului românilor la produse sănătoase. Vom reduce cota TVA de la 9 la 5 % pentru livrarea produselor montane, ecologice, tradiționale. Prin diminuarea cotei TVA contribuim la reducerea prețului la aceste produse și astfel încurajăm oamenii să consume produse sănătoase", a declarat Dăncilă, la începutul ședinței.

Ministerul Finanțelor Publice a pus, miercurea trecută, în dezbatere pe site-ul instituției, ordonanța de urgență care prevede scăderea TVA la alimente și care reglementează plata contribuțiilor de sănătate. Potrivit proiectului inițiat de MFP, o primă măsură privește eliminarea inechităților rezultate din aplicarea prevederilor legale în urma cărora persoanele fizice sunt obligate la plata unei contribuții de asigurări sociale de sănătate calculată la nivelul salariului de bază minim brut pe țară, cu toate că veniturile realizate se situează sub acest nivel.

O a doua măsură privește modificarea termenului de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate şi a termenului de plată anticipată a acestei contribuții, având în vedere volumul semnificativ de decizii de impunere pentru stabilirea contribuției aferente perioadei 2014 – 2017, care nu au fost comunicate contribuabililor până la data de 15 martie 2019, cu consecința punerii contribuabililor în imposibilitatea de a beneficia de acordarea bonificației, independent de voința acestora, în condițiile în care OUG nr. 89/2018 condiționează acordarea bonificației de plata contribuției până la 31 martie 2019. Pentru plata cu anticipație a acestor sume, proiectul prevede acordarea unei bonificații de 10%, dacă sunt plătite integral în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

De asemenea, actul normativ propune ca pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise și comunicate de organul fiscal competent după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, pentru definitivarea contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plată să fie de 120 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

În ceea ce privește TVA, OUG propune reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Executivul va discuta despre o informare privind stadiul pregătirilor pentru europarlamentarele din 26 mai în ședința de marți, potrivit ordinii de zi, și despre o informare privind stadiul pregătirii şi organizării alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019, precum şi pentru referendumul naţional din data de 26 mai 2019- 13 mai 2019.
4643 de afisari


Hopa!
CetateanulRoman [utilizator], Marţi, 14 mai 2019, 8:54
+7/7
reduc TVA-ul la Rosia Montana!
Porcărie!
BEDE [utilizator], Marţi, 14 mai 2019, 9:20
+5/9
Fiecare va căuta să obțină cum că ceea ce vinde el e bio! Și aici se lasă cu cine dă șpaga ca să obțină certificat că ce vinde el e bio.
Bine este ca legile și regulamentele să fie cât mai clare și neambigue și mai ușor de aplicat. Dacă modul de punere în practică al unei reglementări este extrem de complicat și cere mult efort, iar rezultatele sunt discutabile, atunci mai bine lipsă.
Și dacă TVA e de 5%, dar prețul la raft pentru cumpărător la ceva bio este de 2-3 ori mai mare decât la același gen de articol fără a fi bio, ce va cumpăra tot românul în mod obișnuit?
Nu au de lucru nenorociții. După noi potopul!
Oricum, pentru a plăti datoriile contractate de ei ca să mărească pensiile și salariile bugetarilor tot va trebui să crească TVA măcar la 20%, aceasta probabil concertat cu un curs de 7RON/EUR (deja e aproape 5RON/EUR)... După care, evident minunații P$Dii or să-i înfiereze cu mânie proletară pe cei care vor lua aceste măsuri absolut necesare și iar vor spune că vor da bani la pensii și la bugetari să fie bine la toți.
Poate-poate se va ajunge să se repună justiția în funcțiune și să mai bage la închisoare pe de-alde Dragnea și alți hoți și așa să nu mai îndrăznească cine va veni la putere să facă cum făcură ăștia din 2017 până acum.
inca 4 comentarii comenteaza
Cookie Settings