Japonia a adoptat miercuri o lege pentru acordarea unor sume compensatorii zecilor de mii de oameni supuși la intervenții de sterilizare, de multe ori fără consimțământ în cadrul unui program guvernamental care avea ca scop prevenirea nașterii unor "descendenți inferiori" și care a fost în vigoare până în 1996, scrie Rueters.

Foto:

Multe victime ale acestui plan guvernamental aveau o formă de handicap fizic sau mental, sufereau de boli psihice, lepră sau aveau probleme comportamentale.

Noua lege, care transmite faptul că statul regretă profund cele întâmplate, prevede despăgubirea fiecărei victime cu suma de 29.000 de dolari. Această lege a fost votată în unanimitate în parlament.

Yoshihide Suga, șef al Secretariatului guvernului Japoniei, a anunțat că prim-ministrul Shinzo Abe va da o declarație în cursul zilei de miercuri.

"Aș vrea, de asemenea, să îmi cer iertare, ca parte a guvernului", a mai adăugat Yoshihide Suga.

Potrivit noii legi, victimele au la dispoziție 5 ani să aplice pentru suma compensatorie.

Legea eugeniei din Japonia a intrat în vigoare în 1948, ca urmare a deficitului de resurse alimentare al perioadei postbelice și a fost revocată abia în 1996. În această perioadă se estimează că 25.000 de oameni au fost sterilizați, iar cel puțin 16.500 nu și-au dat consimțământul.