Comitetul Executiv al PSD se va reuni, miercuri la Parlament, iar principala temă va fi remanierea guvernamentală, care l-ar viza și pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Senatorii social-democrați erau pregătiți ca luni să voteze moțiunea împotriva lui Tudorel Toader, care a fost amânată pentru a treia oară. Sursele Hotnews.ro au declarat că Dragnea îi anunțase pe social-democrații că ședința CEX se va amâna până după sărbătorile pascale.

Liviu DragneaFoto: Hotnews

UPDATE Luni seară Dragnea a revenit asupra deciziei de a convoca ședința din cauza opoziției premierului care, spun sursele Hotnews.ro "ar fi putut aduna adepți în următoarele săptămâni".

Comitetul Executiv al PSD se va reuni de la ora 12.00, iar principala temă va fi remanierea guvernamentală, în condițiile în care Rovana Plumb deschide lista candidaților PSD la europarlamentare, ea fiind ministrul al Fondurilor Europene. Un alt membru al Cabinetului Dăncilă care este și candidat la alegerile pentru PE este mininistrul pentru românii de pretutindeni Natalia Intotero. De asemenea, surse democrate spun că ar urma să fie tranșată și situația lui Tudorel Toader, care ar fi vizat și el de remaniere.

Decizia a fost luată de social-democrați în cursul serii, după ce inițial se discutase despre o reprogramare a Comitetului Executiv, așteptându-se o nouă strategie din partea lui Liviu Dragnea privindu-l pe Tudorel Toader.

Senatorii social-democrați erau pregătiți ca luni să voteze moțiunea împotriva lui Tudorel Toader, care a fost amânată pentru a treia oară, au declarat aceleași surse.

Reamintim că săptămâna trecută la nivel oficial social-democrații au anunțat că amână dezbaterea și votul moțiunii simple din Senat depusă împotriva lui Tudorel Toader pentru că nu sunt suficienți parlamentari pentru a întruni cvorumul necesar de ședință. Neoficial însă, social-democrații programaseră ca luni, 15 aprilie să voteze moțiunea împotriva lui Tudorel Toader iar spre sfârșitul săptămânii să convoace o ședință a Comitetului Executiv în care să i se ceară premierului remanierea lui Tudorel Toader. Însă planurile s-au schimbat.

Potrivit surselor citate, social-democrații au primit semnale de la liderul PSD "în jurul prânzului” și „atunci s-a luat decizia de sus să amânăm votul pentru Toader", au explicat sursele HotNews.ro.

Astfel, în ședința Biroului Permanent de la Senat, vicepreședintele PSD, senatorul Claudiu Manda a solicitat, fără nicio explicație plauzibilă, o nouă amânare a dezbaterii moțiunii împotriva lui Tudorel Toader. La finalul Biroului Permanent Manda a dat explicații presei invocând nehotărârea senatorilor PSD.

  • Claudiu Manda:" În interiorul grupului sunt colegi care vor să voteze moțiunea și colegi care nu vor să o voteze. Pentru a avea un punct de vedere clar va trebui să discutăm să ne lămurim dacă vom avea o poziție a grupului PSD sau fiecare va vota cum va dori. Asta nu înseamnă că e obligatoriu să fie așa. Putem convoca biroul permanent săptămâna viitoare pentru că se lucrează în comisii. Eu cred că ar trebui să îi întrebați pe fiecare în parte de ce. În regulament spune că trebuie dezbătută în maxim șase zile. Au trecut cele șase zile. Plenul putea să dezbată săptămâna aceasta sau în altă zi. Nu scrie în regulament care sunt motivele pentru care se cere amânare. Nefiind un motiv anume, eu v-am spus care e poziția grupului PSD”.

Astfel, în urma solicitării lui Manda, comitetul liderilor grupurilor parlamentare din Senat a decis amânarea pentru 6 mai a dezbaterii şi votului moţiunii simple îndreptate împotriva lui Tudorel Toader.

"Săptămâna acesta nu va fi nicio ședință CEX. Nu sunt date despre remaniere, nu avem nicio o listă de miniștrii remaniabili și există posibilitatea ca o decizie în acest sens să fie amânată după sărbători. Așteptăm să ne spună zilele acestea dacă se va convoca săptămâna viitoare CEX-ul", spun sursele social democrate.

Reamintim că o ședință a Comitetului Executiv a fost anunțată și de președintele PSD, Liviu Dragnea, care a declarat public că este nevoie ca miniștrii înscriși în competiția pentru Parlamentul European să demisioneze înainte de începerea campaniei electorale.

  • Liviu Dragnea: "Cele două colege din guvern - Rovana Plumb şi Natalia Intotero. Eu nu sunt de acord să meargă în campanie electorală având la dispoziţie infrastructura guvernamentală. Deci, înainte de a începe oficial campania electorală, cele două colege trebuie să îşi prezinte demisia din Guvern. Am vorbit cu dumnealor înainte de a se adopta listele şi sper să-şi ţină cuvântul şi nu ne vor pune într-o situaţie delicată", 5 aprilie, Călăraşi.

De altfel, Hotnews.ro a scris săptămâna trecută despre planul social democraților care intenționau să facă o reorganizare a Guvernului și să vină în Parlament să valideze o nouă componență a Executivului Dăncilă.