Decizia Primăriei Sectorului 3 al Capitalei de a desființa locurile de joacă din Parcul Brâncuși și a dezafecta mobilierul urban a scos în stradă zeci de oameni, printre care foarte mulți copii. Ei cer primarului general, Gabriela Firea, și primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, să găsească soluții pentru a salva spațiul verde și a-l reda comunității.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reamintim că parcul a fost retrocedat în urmă cu peste 10 ani, iar de câteva zile Primăria Sectorului 3 a scos mobilierul, deoarece proprietarii cer despăgubiri pentru folosirea terenului.

Potrivit Planului Urbanistic al Sectorului 3 în parc se pot construi blocuri cu 10 etaje.

Oamenii au protestat duminică în Parcul Brâncuși față de aceste decizii. ”Salvați Parcul Brâncuși!”, ”Robert Negoiță distruge Sectorul verde!”, "Vrem Brâncușiul înapoi, nu ne pasă ce vreți voi!”, ”Salvați parcul! Aici este copilăria noastră!” sunt doar câteva dintre mesajele transmise de cetățeni autorităților.

”Protestăm. Toate generațiile protestează pentru Parcul Brâncuși. El (n.r. copilul) s-a plimbat pe aici când era foarte mic și acum se joacă în acest parc. Vrem să existe în continuare acest spațiu verde și acest loc de joacă. Avem nevoie de cât mai multe spații verzi în Sectorul 3 ca să se numească în continuare Sectorul Verde. Altfel devine un sector ca oricare altul. Ne dorim ca acest PUZ (PUZ-ul coordonator al Sectorului 3), prin care foarte multe spații verzi pot fi construite, să fie anulat, contestat, să dispară. Copii când au aflat că acest parc va fi distrus, au început să plângă”, a declarat una dintre mamele care au participat la protest.

”Într-un timp foarte scurt au dezafectat tot. Deja este plin de mizerie. Când știu că zona aceasta va fi plină de betoane și de blocuri care vor lua și mai mult aerul pe care-l respirăm, nu pot să stau deoparte. Am venit cu copilul, cu soțul, cu mama, cu sora și cu vecinii. Sper să putem face ceva. Edililor noștri le recomandăm să fie oameni, fiindcă se pare că au uitat să fie oameni, se gândesc doar la ei și la afacerile pe care le fac, iar asta se vede la fiecare spațiu verde care acum este betonat cu dale sau la bordurile duble, triple. Nu simt că edilul meu mă reprezintă”, a spus o altă femeie aflată la protest.

Oamenii au anunțat că vor protesta și duminica viitoare.

Protest Parcul Brâncuși; Foto: Facebook Liviu Mălureanu, Salvați Parcul Brâncuși

Explicațiile primarului Robert Negoiță

Contactat de HotNews.ro săptămâna trecută, Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a explicat de ce a scos mobilierul urban din Parcul Brâncuși. El a spus că proprietarii l-au dat în judecată și au cerut despăgubiri de 700.000 lei, pe 3 ani, pentru faptul că locul de joacă și terenurile de sport au fost amenajate în parc. Procesul a fost câștigat de proprietari, acesta fiind motivul pentru care desființează locul de joacă și mobilierul din parc.

Robert Negoiță a explicat situația și pe pagina de Facebook.

”Din nefericire, în activitatea noastră de la Primărie mai avem și evenimente triste, momente complicate, situații în care trebuie să luăm o decizie. Sunt ticăloși, nu mă feresc să spun că sunt ticăloși cei care au retrocedat spații verzi, locuri de joacă și ne-au pus în situația în care noi trebuie să le eliberăm. Avem procese în instanță în care așa zișii proprietari care au fost nelegal puși în posesie, și acum cer despăgubiri pentru că un leagăn și un tobogan le ocupă terenul și de asta trebuie să le plătim despăgubiri pentru chestia asta. Poate cineva se gândește că despăgubirile sunt de bun-simț. Vă asigur că nu. Experții și instanțele le dau dreptate și ne văduvesc bugetele cu sute de mii de euro pe an”, a postat Robert Negoiță pe rețeaua de socializare.

Majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General al Municipiului București a aprobat pe 31 ianuarie 2019 Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 3, un document care stabilește ce se poate construi pe fiecare teren în parte, ce parcele au statutul de spațiu verde și cum este protejat patrimoniul. PUZ-ul permite construirea unor blocuri de 10 etaje în Parcul C-tin Brâncuși și menține regulamentul care permite edificarea unor blocuri de până la 45 m înălțime pe bucata retrocedată în Parcul IOR. Planul urbanistic este elaborat de Primăria Sector 3. Și în Planul Urganistic General cele două terenuri erau construibile, iar PUZ-ul Coordonator al Sectorului 3 a preluat această reglementare.

Plângere penală la DNA

Nicușor Dan, deputat și vicepreședintele Asociației Salvați Bucureștiul, a declarat că a depus deja o plângere penală la DNA pentru adoptarea acestui PUZ "profund nelegal" și va acționa și în instanță pentru a salva spațiile verzi din Sectorul 3. ​

”Distrugerea locurilor de joacă și a terenurilor de sport din Parcul Constantin Brâncuși este o nouă consecință a adoptării Planului Urbanistic Zonal al Sectorului 3 de către Consiliul General.Prin acest PUZ s-a dat liber la construirea în acest parc a unor blocuri de 10 etaje, terenul fiind transformat din spațiu verde în zonă construibilă. Degeaba încearcă acum primarul Robert Negoiță să se victimizeze, deoarece el este direct responsabil de această situație pentru că el a susținut transformarea spațiilor verzi din sector în terenuri construibile, iar acum proprietarii acestor terenuri nu fac altceva decât să-și valorifice drepturile oferite prin PUZ. Dacă în PUZ acest teren rămânea spațiu verde, proprietarii erau obligați să-l amenajeze în continuare ca spațiu verde ( parc, alei, chioșcuri etc). Deja am făcut plângere penală la DNA pentru acest PUZ plin de ilegalități și sper că cei vinovați de distrugerea spațiilor verzi din sectorul 3, în frunte cu primarul Robert Negoiță, să răspundă pentru încălcarea legii”, a postat Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Primăria Capitalei poate lua decizia de a cumpăra spațiul verde sau de a-l expropria, astfel încât parcul să fie salvat.

Parcul Brâncuși a fost retrocedat în 2005, la pachet cu o bucată din Parcul IOR.

”Conform evidențelor deținute de Direcția Patrimoniu din cadrul Primăriei Municipiului București pentru secțiuni din parcurile situate în stradă Liviu Rebreanu și str. Constantin Brâncuși (parcuri ce au purtat denumirea de parcuri „IOR“) au fost emise dispozițiile:

- Dispoziția Primar General nr. 4333/2005 pentru care, ulterior, a fost atribuită adresa str. Constantin Brâncuși nr. 2A, sector 3;

- Dispoziția Primar General nr. 4334/2005, pentru care, ulterior, a fost atribuită adresa str. Liviu Rebreanu nr. 111, sector 3;

- Dispoziția Primar General nr. 13500/2011, pentru care, ulterior a fost atribuită adresa str. Rotundă nr. 4E, sector 3.

Facem precizarea că nu deținem documente din care să rezulte dacă la dată emiterii dispozițiilor, aceste suprafețe de teren făceau parte din parcurile „Parcul Titan“ (fost „Parc Poartă Albă“), situat în str. Liviu Rebeanu nr. 111 și „Parcul Alexandru Ioan Cuza“ (fost „Parc Poartă Albă“) situat în str. Constantin Brâncuși nr. 2A, sector 3”, se arată într-un răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.