Componenţii echipei de fotbal a Universităţii din oraşul Buea, răpiţi miercuri, au fost eliberaţi, relatează Jeune Afrique citat de News.ro.

CamerunFoto: Google Maps

AFP nota, în urmă cu o zi, că 15 jucători au fost răpiţi joi dimineaţă, în timp ce se duceau la un antrenament în vederea participării la Jocurile Universitare.

Potrivit Jeune Afrique, care a obţinut informaţiile de la oficiali ai Universităţii din Buea, numărul persoanelor răpite a fost 20. Incidentul a avut loc miercuri şi cei răpiţi au revenit alături de familiile lor joi seară. Cei 20 de ostatici au fost abandonaţi de răpitori în apropierea cartierului universitar Molyko, în jurul orei locale 20.30.

Pentru eliberarea celor 20 de persoane, răpitorii au cerut 4 milioane de franci CFA (aproximativ 6.000 de euro). Nu se ştie dacă suma cerută a fost plătită, însă foştii ostatici au declarat că au fost bătuţi, unii chiar biciuiţi pe spate.

“Este o tentativă de intimidare. Vor să ne facă să renunţăm la participarea la Jocurile Universitare. Însă nu vom face asta”, a declarat un responsabil al universităţii, sub acoperirea anonimatului.

“Suntem doar sportivi, indiferent de limba pe care o vorbim sau de originea noastră. Vrem să arătăm ce putem face, nimic mai mult. Nu facem politică, doar sport. Este regretabil că suntem amestecaţi în ceea ce se întâmplă în prezent”, a spus şi unul dintre jucători.

Partea anglofonă a Camerunului, în care se află şi Buea, se confruntă de peste doi ani cu o profundă criză politică. În acest context, presa cameruneză a scris, imediat după răpirea jucătorilor, că probabil autorii faptelor sunt separatişti anglofoni.

Marţi, s-a înregistrat încă un caz de răpire a unui om de fotbal în Camerun: Emmanuel Ndoube Bosso, antrenorul echipei Young Sport Academy, a fost răpit la Bamenda, în nord-vestul ţării, tot când mergea la antrenament. El a fost eliberat marţi seara. Nu se ştie dacă răscumpărarea de 15.200 de euro cerută de răpitori a fost plătită.