UPDATE Ministerul Justiției retrage acreditarea unor jurnaliști Pro TV și Realitatea TV/ Toader revine asupra deciziei luate în cazul lui Ovidiu Oanță: Doamna premier m-a rugat să îl reacreditez / Ce spune despre Ionela Arcanu - Hotnews Mobile
1 € 4,7556 1 USD 4,2732luni 21 oct 2019

UPDATE Ministerul Justiției retrage acreditarea unor jurnaliști Pro TV și Realitatea TV/ Toader revine asupra deciziei luate în cazul lui Ovidiu Oanță: Doamna premier m-a rugat să îl reacreditez / Ce spune despre Ionela Arcanu

de C.I., M.H. Vineri, 22 martie 2019, 11:53
- a A+
Imagine
​​Jurnaliștii ProTV și Realitatea TV, Ovidiu Oanță și Ionela Arcanu, au anunțat pe Facebook că Ministerul Justiției a refuzat să îi acrediteze. În primul caz, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat pentru HotNews.ro că jurnalistul va fi reacreditat "atunci când va respecta regulile de conduită". La scurt timp, ministrul a revenit cu un alt mesaj: "Doamna premier m-a rugat să îl reacreditez".UPDATE 15.30 Organizația ActiveWatch apreciază că ministrul Justiției încalcă două articole din Constituție prin măsura luată: "Așa cum retragerea acreditării nu poate fi făcută, conform legii, pentru "opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist", nu poate fi făcută nici pentru faptul că ziaristul adresează întrebări. Practic, dintr-o lovitură, Ministrul Justiției a încălcat două articole din Constituție: Articolul 30 "Libertatea de exprimare" și Articolul 31 "Dreptul la informație"." Poziția completă a ActiveWatch - aiciUPDATE 13:22 Întrebat de HotNews.ro și despre jurnalista Ionela Arcanu de la Realitatea TV, care anunță că a rămas și ea fără acreditare, ministrul Justiției a transmis: "Anunță că nici ea nu știe să respecte regulile?".

De asemenea, întrebat dacă va reveni și în cazul ei asupra deciziei de retragere a acreditării, Tudorel Toader a răspuns: "Da - dacă va înțelege să respecte regulile de conduită".

UPDATE 13:15 Jurnalista Realitatea TV, Ionela Arcanu, a anunțat că Ministerul Justiției i-a refuzat acreditarea. Ea a publicat pe Facebook o captură după mesajul primit de la biroul de presă al ministerului, în care e invocat același articol din Legea 544, ca în cazul lui Ovidiu Oanță.

UPDATE 13.03 Tudorel Toader: "Doamna premier m-a rugat să îl reacreditez"

La scurt timp, ministrul a revenit cu un alt mesaj: "Doamna premier m-a rugat să îl reacreditez".

UPDATE 12.50 Tudorel Toader: Va fi reacreditat "atunci când va respecta regulile de conduită"

"Îi voi reda acreditarea atunci când va respecta regulile de conduită, așa cum scrie în documentul de acreditare", a transmis Tudorel Toader, printr-un mesaj telefonic către HotNews.ro. El nu a precizat ce reguli ar fi fost încălcate și cum.


"Ministerul Justiției refuză nejustificat să mă mai acrediteze după ce în repetate rânduri Tudorel Toader mi-a spus că îmi va interzice accesul în minister, revoltat de întrebările mele deranjante!", a scris Ovidiu Oanță pe Facebook.Cu puțin timp înainte, jurnalistul publicase un alt mesaj în care scria că răspunsul i-a venit la două luni distanță de momentul în care a solicitat acreditarea și că "nu mi se comunică explicit în ce fel am afectat activitatea Ministerului Justiției. Probabil prin sutele de întrebări pe care i le-am adresat ministrului Justiției".Potrivit refuzului transmis de Minister și publicat de Oanță, decizia instituției se bazează pe art. 18 alin. 3 din Legea 544/2001 privind liberul acces la informații. Potrivit articolului:
  • Autorităţile publice pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii autorităţii publice şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist , în condiţiile şi în limitele legii.
Ministrul Toader amenințase ziariștii, la începutul lunii, că nu îi reacreditează dacă "nu vor da curs formulelor protocolare".

Centrul pentru Jurnalism Independent avertizase, pe 5 martie, ministerul că "amenințarea jurnaliștilor cu retragerea acreditărilor este ilegală" .19074 de afisari


"Democratia"
liviu_ [utilizator], Vineri, 22 martie 2019, 11:56
+45/47
inteleasa de psd

Deja nu e vb. doar de ticalorie, hotie, apararea hotilor etc... deja am MARI indoieli ca slugarel este competent dpdv al meseriei pe care o practica! Cand meseria ta este sa raspunzi impotriva argumentelor altuia si tu nu esti in stare sa faci asta (motiv pentru care o interzici), eu cred ca tu este 0 barat la meseria pe care o faci!

Also... ingradirea libertatii presei si dictatura... aparent alte valori f apreciate de psd.. partidul autoproclamat pro-ieuropean!

acum astept cu interes sa vedem cum ne explica mazeta si pretinii cum de fapt asta este in interesul nostru si pentru binele romaniei!
Azi autorizatie refuzata
andrei31 [utilizator], Vineri, 22 martie 2019, 12:01
+38/44
Maine direct la inchisoare, poimaine deportare in Siberia si confiscarea bunurilor !
E doar inceputul. Traiasca victoria P$D la toate alegerile care urmeaza ! Stati cu totii acasa cand va veni ziua alegerilor si in cativa ani nici nu o sa mai fie alegeri : Dracnea presedinte pe viata !
inca 41 de comentarii comenteaza
Cookie Settings