O eventuală excludere din PPE a Fidesz, partidul premierului Ungariei, Viktor Orban, ar fi fost o greșeală, a declarat la RFI liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila. El a spus că "Partidul Popular European are nevoie de Fidesz, iar alegerile pentru Parlamentul European de la sfârșitul lunii mai vor întări această idee".

Cseke AttilaFoto: Agerpres

Fidesz, partidul premierului suveranist ungar Viktor Orban, a fost suspendat din Partidul Popular European, în urma atacurilor repetate la adresa Bruxelles-ului.

Cseke Attila crede că o eventuală excludere a Fidesz din PPE ar fi fost o greșeală: ”Noi credem în continuare că Partidul Popular European are nevoie de Fidesz și Fidesz are nevoie de Partidul Popular European, iar alegerile pentru Parlamentul European de la sfârșitul lunii mai vor întări această idee, după credința noastră”.

Senatorul UDMR spune că ”practic, avem de-a face cu un compromis, pentru că textul final al documentului care s-a prezentat și care s-a votat aproape în unanimitate, inclusiv de către reprezentanții Fidesz, este o propunere făcută în comun de conducerea PPE și conducerea Fidesz".

Potrivit acestuia, documentul prevede în esență înființarea unui comitet care va analiza activitatea Fidesz și va da un raport în urma acestei analize, cu anumite propuneri și o sinteză.

"Fidesz-ul din proprie inițiativă a solicitat să se suspende din PPE, până la finalizarea acestei analize. Deci practic, nu avem o excludere, așa cum au dorit unii, nici nu era bine ca acest partid important, cu o prezență destul de importantă chiar în cadrul PPE, să fie exclus”.

El a precizat că UDMR a votat pentru această soluție de compromis, iar președintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost prezent.