Toată lumea face și niște calcule atunci când intenționează să plece undeva pentru un weekend. Poșta britanică (UK Post Office) a făcut public barometrul său anual de costuri în orașe (City Costs Barometer), comparând tot ce pot oferi într-un weekend orașele europene – de la prețul unei cești cu cafea sau cel de vizitare a unui muzeu de top până la tariful pentru două nopți într-un hotel de trei stele pentru doi adulți. Cine e pe primul loc în listă? Vilnius, din Lituania, pe care vi-l puteți aminti din campania aceea deocheată cu punctul G al Europei...

VilniusFoto:

Capitala Lituaniei este cunoscută și pentru frumosul oraș vechi medieval, arhitectură barocă, străzi animate și istorie tumultuoasă. Poșta britanică informează că poți călători la sau de la aeroportul orașului cu 2,05 euro, iar două nopți la hotel pentru doi adulți costă 82 de euro.

La celălalt capăt al clasamentului, Reykiavik, capitala Islandei, este cel mai scump oraș din Europa. Nu e o surpriză pentru nimeni care a fost acolo. Islanda este cunoscută ca o țară scumpă, iar un weekend acolo costă cam 540 de euro.

Altă opțiune pentru bugete limitate este Belgrad, Serbia, unde arhitectura sovietică se învecinează cu clădiri Art Nouveau și o sticlă cu bere locală costă 2,2 euro. Europa de est e convenabilă, arată clasamentul, o călătorie la Varșovia (care este pe locul al treilea) va costa 187 de euro, iar la București (locul al cincilea) cu 10 euro mai mult.

Bratislava, Moscova și Praga completează până la locul al 10-lea, în timp ce Budapesta alunecă pe 11. Dacă doriți soare și mare, Porto este pe locul al șaselea, iar Lisabona pe 14.

Barometrul arată și prețurile de intrare la principalele atracții turistice, muzee și galerii de artă. În unele cazuri sunt gratuite, ca la Cardiff (locul 29) unde intrarea e liberă la Story Museum și National Museum, sau la Edinburgh, la National Museum și National Galleries.

Mâncarea cea mai ieftină din Europa este în Grecia pentru al doilea an la rând, așa că pueți lua o farfurie de humus și un pahar cu vin fără să devalizați bugetul de drum.

Interesant, cam toate prețurile au scăzut față de anul trecut. Cele din Veneția, care face capul de afiș cu problemele sale de supraaglomerare turistică, au scăzut cu 12% în ultimele 12 luni pentru a ocupa locul 35 pe listă.

Top 10 al celor mai ieftine orașe pentru un weekend este acesta:

1. Vilnius, Lituania 172 euro

2. Belgrad, Serbia 177 euro

3. Varșovia, Polonia 187 euro

4. Istanbul, Turcia 195 euro

5. București, România 197 euro

6. Porto, Portugalia 202 euro

7. Riga, Letonia 209 euro

8. Bratislava, Slovacia 213 euro

9. Moscova, Rusia 219 euro

10. Praga, Republica Cehă 222 euro

(CNN Travel)

Notă: UK Post Office a listat prețurile în lire sterline. HotNews le-a calculat în euro la cursul zilei (1,17 euro = 1 liră)