Într-un vot neconstrângător, Parlamentul European a cerut suspendarea negocierilor de aderare a Turciei în Uniunea Europeană, citând încălcări grave ale drepturilor omului și a principiului domniei legii. Turcia a catalogat votul ca fiind lipsit de sens, relatează DW.

HotNews.roFoto: Hotnews

Parlamentul European a votat în favoarea suspendării formale a discuțiilor de aderare a Turciei în UE, susținând că țara a făcut uriași pași înapoi sub conducerea președintelui Recep Tayyip Erdogan.

,,Parlamentul European rămâne foarte preocupat față de istoricul îngrijorător al Turciei în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, domnia legii, libertatea presei și lupta anti-corupție, dar și față de sistemul prezidențial atotputernic”, a transmis Parlamentul European miercuri seara.

Guvernele UE ar trebui să formeze o majoritate și să voteze pentru a pune capăt negocierilor cu Turcia.

Kati Piri, raportor UE pentru cazul Turciei, susține că încercările repetate ale membrilor uniunii de a face Ankara să respecte drepturile fundamentale ale omului ,,au aterizat pe urechi surde”.

,,Pe lângă încălcarea gravă a drepturilor omului, distrugerea domniei legii și faptul că Turcia are cel mai mare număr de jurnaliști în închisoare din întreaga lumea, constituția amendată recent consolidează autoritarianismul lui Erdogan”, susține Piri.