Rata de participare la alegerile legislative desfăşurate în Coreea de Nord la sfârşitul săptămânii trecute a fost de 99,99%, superioară celei de 99,97% înregistrate la scrutinul precedent, conform presei oficiale de la Phenian, transmite marţi AFP, citată de Agerpres.

Kim Jong Un la intoarcerea din SingaporeFoto: Captura YouTube

Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), numele oficial al ţării, este condusă cu mână de fier de formaţiunea liderului Kim Jong Un, Partidul Muncitorilor.

La fiecare cinci ani, totuşi, milioane de nord-coreeni sunt chemaţi să voteze pentru Adunarea Supremă a Poporului, parlamentul ţării. În fiecare circumscripţie există un singur candidat, aprobat în prealabil de partidul unic, astfel încât rezultatul votului este, practic, dinainte cunoscut.

În acest an, rata de participare a fost de aproape 100%, singurii nord-coreeni care nu au şi-au putut exercita votul fiind cei care ”se aflau în străinătate sau lucrau pe mare”, a menţionat agenţia oficială KCNA.

La fel ca în 2014, fiecare din cei 687 de candidaţi a obţinut 100% din voturi. ”Toţi alegătorii au participat ca un singur om la acest scrutin care cimentează puterea unui popor la fel de solid ca o stâncă”, a notat agenţia nord-coreeană, citând un raport publicat de Comitetul electoral central.

”Sută la sută dintre ei au votat în favoarea candidaţilor la mandatul de deputat în Adunare înregistraţi în circumscripţiile respective”, a precizat KCNA. AFP menţionează că o listă precisă a candidaţilor nu este disponibilă, dar, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean şi colaboratoare apropiată a acestuia, figurează printre noii aleşi.