Deputatul Nicușor Dan susține că în ședința de luni a Consiliului General, Gabriela Firea se pregătește să-i facă un "cadou" de peste 22 milioane de euro lui Ion Țiriac, printr-un PUZ ilegal care ar permite construirea unui complex de blocuri în Pădurea Băneasa, relatează Mediafax.

Nicusor DanFoto: Arhiva personala

"Gabriela Firea este extrem de generoasă în ultima vreme cu investitorii imobiliari. În ședința de mâine (luni -n.r.) a Consiliului General se pregătește să-i facă un cadou de peste 22 milioane de euro omului de afaceri Ion Țiriac. Gabriela Firea propune consilierilor generali un PUZ ilegal care ar permite construirea unui complex de blocuri în Pădurea Băneasa. Beneficiare sunt doua firme care aparțin lui Ion Țiriac, iar beneficiul ilegal pentru aceste firme este de 22,5 milioane de euro", arată deputatul Nicușor Dan, într-un comunicat de presă.

Parlamentarul susține că pe un teren de 23.900 mp neconstruit în acest moment se propune construirea unui ansamblu rezidențial de blocuri cu două subsoluri, parter și cinci etaje, suprafața desfășurată construită propusă fiind de 60.000 mp.

"De asemenea, pe terenul de 27400 mp pe care se află clubul Stejarii, construit nelegal în 2013, se propune supraînălțarea complexului de restaurante. Suprafața desfășurată construită propusă este de 44.000 mp. Conform Planului Urbanistic General, ambele loturi au prevazută funcțiunea sere. Articolul 18 alin. (8) din Legea 24/2007 a spațiilor verzi urbane prevede “(8) Prin excepţie de la prevederile alin. (5), pepinierele care nu sunt proprietate publică, serele şi terenurile amenajate ca grădini zoologice îşi pot schimba destinaţia, cu condiţia transformării acestora în alte tipuri de spaţii verzi.” Deci singura posibilitate legală de utilizare a terenului este o funcțiune de spațiu verde cu dotări specifice (restaurante, sport și agrement, dotări culturale) cu o suprafață desfașurată de cel mult 20% față de suprafața terenului. Prin urmare, pentru cele doua terenuri de 23900 mp și 27400 mp, suprafața desfășurată construită poate fi de cel mult 10.000 mp", potrivit sursei citate.

Nicușor Dan susține că, față de cei 10.000 mp cât ar avea dreptul să construiască în mod legal, prin PUZ-ul aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General, se propune deci construirea a 60.000 + 44.000 = 104.000 mp și că astfel i se face "cadou" investitorului posibilitatea de a construi pe 94.000 mp.

"Pentru a construi 94.000 mp, un investitor ar trebui să cumpere un teren (luam CUT-ul mediu de 2,5) de 94.000 mp / 2,5 = 37.600 mp. La un preț de 600 euro / mp, investitorul ar fi trebuit să platească 22,5 milioane de euro. Concluzia este clară. Primarul Gabriela Firea le propune consilierilor generali să-i facă un cadou ilegal de 22,5 milioane de euro lui Ion Țiriac. Bucureștenii pierd astfel 5 hectare de spațiu verde și vor suferi o nouă supraaglomerare a orașului în care trăiesc", mai arată deputatul.