Donald Trump ameninţă cu veto rezoluţia democraţilor pentru blocarea stării de urgenţă - Hotnews Mobile
1 € 4,7556 1 USD 4,2732sâmbătă 19 oct 2019

Donald Trump ameninţă cu veto rezoluţia democraţilor pentru blocarea stării de urgenţă

de N.O. Sâmbătă, 23 februarie 2019, 9:27
- a A+
Imagine
Preşedintele american, Donald Trump, s-a declarat ferm hotărât vineri să facă uz de dreptul său de veto dacă o rezoluţie vizând să anuleze "urgenţa naţională", pe care a decretat-o pentru a putea construi un zid la frontiera cu Mexicul, va fi aprobată de Congres, transmite AFP, citat de Agerpres.Această "urgenţă naţională" excepţională, menită să îl ajute pe Donald Trump să lupte împotriva imigraţiei ilegale, a declanşat o aprigă luptă politico-judiciară în Statele Unite.

Pentru a-i pune capăt, parlamentarii democraţi au prezentat vineri o rezoluţie, anunţând că un prim vot va fi organizat în Camera Reprezentanţilor marţi.

"Nu există nicio dovadă care să susţină falsa afirmaţie a preşedintelui (republican) că este o criză la frontieră", a subliniat Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, unde democraţii sunt majoritari.

Rezoluţia, semnată şi de un republican şi 225 de democraţi (din totalul de 435 de aleşi), ar urma să fie aprobată fără dificultate în camera inferioară.

Textul va ajunge după aceea în Senat, controlat însă de republicani (53 de mandate din 100).

Viitorul său este nesigur, chiar dacă mai mulţi senatori republicani şi-au exprimat neliniştea cu privire la declaraţia de "urgenţă naţională", afirmând că ea creează un precedent periculos şi depăşeşte prerogativele executivului.

O senatoare republicană moderată, Susan Collins, a lăsat să se înţeleagă că ar putea vota în favoarea rezoluţiei. Insuficient, totuşi, pentru a atinge numărul de voturi necesare.

Dacă textul va fi aprobat în cele din urmă de ambele camere ale Congresului, Donald Trump a promis să îl blocheze.

"Dacă voi face uz de veto? 100%", le-a răspuns preşedintele jurnaliştilor aflaţi în Biroul Oval.

Omul de afaceri republican s-a arătat încrezător că, ulterior, Congresul nu va putea trece peste veto-ul său, pentru aceasta fiind necesară o majoritate de două treimi în fiecare cameră.

Ar fi însă extrem de stânjenitor pentru preşedintele republican să utilizeze pentru prima dată dreptul său de veto ca să salveze o măsură ce deranjează chiar şi în propria tabără, notează AFP.


1423 de afisari


nu e nici o urgenta
nistor.p [utilizator], Sâmbătă, 23 februarie 2019, 10:34
+8/26
e un capriciu dictatorial al nebunului putinist de la Casa Alba. Vrea sa confiste pamanturile de la granita si sa faca zidul cu banii confiscati de la armata. Ce poate fi mai dictatorial si comunist decat asta?
A promis ca Mexicul va plati
bestol [utilizator], Sâmbătă, 23 februarie 2019, 17:21
+7/17
A mintit prin urmare. E exemplul clasic de demagog mincinos.
inca 17 comentarii comenteaza
Cookie Settings