Avertismentul lui Soros: Uniunea Europeană se poate prăbuși precum URSS în 1991 - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2695vineri 05 iun 2020

Avertismentul lui Soros: Uniunea Europeană se poate prăbuși precum URSS în 1991

de Ștefan Glmă Marţi, 12 februarie 2019, 18:18
- a A+
Imagine
Europa trebuie să se trezească și să înțeleagă magnitudinea amenințărilor cu care se confruntă, spune George Soros într-un editorial publicat de "Project Syndicate" și preluat cnbc.com . Înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din primăvara lui 2019, investitorul avertizează votanții că Uniunea Europeană ar putea avea o soarta similară cu cea a URSS-ului în 1991.


"Uniunea se află într-un moment revoluționar al existenței sale, iar rezultatul este foarte incert", a continuat Soros.

Mai mult, liderii europeni și formele lor de conducere prezintă asemănări semnificative unui "politburo" (organul de decizie al partidului comunist sovietic) la momentul declinului URSS, continuând să emită "ukazuri ca și cum acestea ar mai fi relevante", crede Soros. "Din nefericire, partidele anti-europene se vor bucura de un avantaj considerabil în următoarele alegeri", afirmă omul de afaceri. Acest avantaj este generat, potrivit investitorului, de mai mulți factori concomitenți cum ar fi modelele depășite de partid care nu mai reflectă dorințele populației din numeroase țări europene, imposibilitatea schimbării tratatelor și lipsa unui sistem de disciplinare a țărilor care se abat de la principiile pe care Uniunea Europeană se bazează.

Remarcile lui Soros vin într-un cadru de instabilitate politică pe fondul ascensiunii mișcărilor populiste. Sentimentul anti-sistem regăsit din ce în ce mai frecvent printre alegători este evidențiat de cele mai importante evenimente care au marcat Europa sau sunt pe cale de a o face. Printre ele: Brexit-ul în Marea Britanie, revoltele civile din Franța și măsurile anti-imigrație generate de partidele iliberale din țări ca Polonia și Ungaria.

Soros a notat și situația actuală din Parlamentul Germaniei, unde cancelarul Angela Merkel (care își exercită ultimul mandat) împreună cu propriul partid (CDU) și partidele din alianța cu care formează majoritatea (CSU și SPD) se confruntă cu o presiune constantă din partea partidului "Alternativă pentru Germania" (AfD, extrema dreaptă) ce câștigă voturi prin retorică eurosceptică și anti-imigranți.

În ceea ce privește Brexit, businessman-ul notează că, deși electoratul britanic abia acum realizează consecințele alegerii făcute, își dorește să scape de acest proces, indiferent de consecințe. Acest fapt poate grăbi tratativele, în ciuda efectelor care vor modela țara în următoarele zeci de ani.

În ceea ce privește Italia, Soros susține că greșeala fatală a fost semnarea tratatului de la Dublin în 2017 care obligă refugiații să caute azil politic în prima țară de contact. Rezultatul a fost creșterea numărului de refugiați primiți, fapt ce a facilitat crearea unor mișcări de extremă dreapta precum Liga (extrema dreapta) sau Mișcarea 5 Stele, care formează în prezent coaliția de guvernare de la Roma.

Pentru a contracara aceste inițiative, Europa are nevoie să înțeleagă amploare inamicilor ei și să mobilizeze mojoritatea pro-europeană pentru a apară valorile Uniunii. În caz contrar, visul european se va transformă într-un coșmar al secolului XXI, avertizează George Soros.


7297 de afisari


A spune ca din cauza lui Soros
Rahan5 [utilizator], Marţi, 12 februarie 2019, 23:28
+8/12
englezii nu au trecut la Euro este o mare aiureala.
Sunt multe state din UE care ar avea mai putine dezavantaje sa treaca la Eu, si totusi nu o fac :
Suedia, Polonia, Cehia nu sunt in Euro desi monedele lor nationale, din punct de vedere istoric, sunt neica-nimeni fata de Lira Sterlina.
Lira Sterlina in sec.19 a fost Moneda Mondiala a tranzactiilor comerciale oceanice.
Nu s-a pus niciodata problema, in mod serios, ca Anglia sa renunte la Lira Sterlina. Influenta lui Soros in privinta asta a fost aproape nula.
Mazeta
europeanul2 [utilizator], Miercuri, 13 februarie 2019, 1:47
+8/14
Mazeto, la Moscova, acolo la voi, va pricepeti si la Soros si la Europa. Pe toate le stiti. De economia voastra stii ceva?
inca 12 comentarii comenteaza
Cookie Settings