Rusia: Deputații au început discuțiile pe tema legii care-și propune crearea unui internet "suveran", cu totul izolat de străinătate - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2695vineri 05 iun 2020

Rusia: Deputații au început discuțiile pe tema legii care-și propune crearea unui internet "suveran", cu totul izolat de străinătate

de Vlad Barza Marţi, 12 februarie 2019, 12:20
- a A+
Imagine
Deputații ruși au început marți examinarea proiectului de lege care-și propune crearea unui internet suveran, practic un "intranet" care să fie rupt cu totul de exterior și să funcționeze, susțin rușii, în caz că țara ar fi atacată cibernetic. Proiectul a stârnit îngrijorare în afara Rusiei și mulți se întreabă dacă din punct de vedere tehnic este posibilă o astfel de ruptură.


AFP notează că proiectul de lege este examinat în primă lectură în Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului, iar una dintre părțile complicate este setul de măsuri care ar trebui să garanteze că internetul rus suveran chiar va funcționa pe timpul unor posibile atacuri.

Susținătorii prezintă proiectul ca fiind "un răspuns la caracterul războinic al noii strategii de cyber-security prezentată de SUA în septembrie 2018".

Interesant este că proiectul a fost criticat de Curtea de Conturi pe motiv de costuri, estimările fiind de 270 milioane euro. Și guvernul a venit cu critici pe tema surselor de finanțare, dar și a puterilor extinse pe care ar urma să le aibă arbitrul telecom Roskomnadzor.

Vineri, un grup de lucru al principalilor operatori ruși telecom și-a exprimat susținerea în principiu a acestui proiect de lege, dar a spus că trebuie făcute multe teste pentru a se vedea dacă rețeaua este pusă în pericol de modificări.

Proiectul denumit în engleză Digital Economy National Program prevede că furnizorii trebuie să poată funcționa chiar și în cazul unui conflict în care adversarii ar decide să izoleze Rusia în online.

Firmele telecom rusești mai trebuie să instaleze mijloace tehnice prin care tot traficul internet rusesc să fie redirecționat către puncte de exchange aprobate sau gestionate de puternicul arbitru telecom Roskomnazor.

Arbitrul telecom va inspecta traficul, va bloca conținutul interzis și se va asigura că traficul din Rusia va rămâne în interiorul granițelor și nu va ajunge la servere din afară unde ar putea fi interceptat de alte țări.

Se prevede și micșorarea pe cât posibil tranzitului către străinătate a datelor ce circulă între utilizatori ruși, iar pentru asta datele vor trebui să treacă numai prin servere incluse într-un registru special al arbitrului telecom.


2671 de afisari


Cenzura
Soljenitin [utilizator], Marţi, 12 februarie 2019, 12:32
+20/20
Mujicstan mai instaureaza un mijloc de cenzura prin care sa controleze stirile care intra si ies astfel incat sa circule doar informatii care trebuie intre mujicstan si omenirea civilizata si evoluata.

Una-i sigura: ciolovecii se pregatesc de razboi. Si sunt suficient de cretini incat sa arunce omenirea inca o data in bratele dezastrului.
ehhh
transpenibilus [utilizator], Marţi, 12 februarie 2019, 12:27
+15/19
E in ADN-ul rusilor sa fie natangi :-)
inca 6 comentarii comenteaza
Cookie Settings