PSD continuă controversa cu Comisia Europeană pe tema contestației în anulare și îi compară pe cei condamnați acum cu deținuții politici: "Principiul este același" - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,4172miercuri 27 mai 2020

PSD continuă controversa cu Comisia Europeană pe tema contestației în anulare și îi compară pe cei condamnați acum cu deținuții politici: "Principiul este același"

de MH Marţi, 12 februarie 2019, 11:39
- a A+
Imagine
PSD continuă controversa cu Comisia Europeană pe tema Ordonanței de Urgență privind contestația în anulare pentru sentințele date de completurile de 5 judecători de la instanța supremă și invocă din nou "abuzurile împotriva drepturilor omului". De data aceasta, PSD compară situația celor condamnați acum cu cea a deținuților politici, ssusținând că, "așa cum condamnările politice de dinainte de 1989 nu au putut fi ignorate, tot așa nu putem rămâne indiferenți nici acum, când vedem că drepturile omului au fost din nou încălcate".


Într-un nou mesaj postat marți pe Facebook, PSD răspunde Comisiei Europene, care a transmis că este important ca deciziile instanțelor care au devenit definitive să nu mai poată fi contestate și că respectarea acestora este o componentă a statului de drept.

Partidul condus de Liviu Dragnea susține din nou că abuzurile împotriva drepturilor omului nu pot fi trecute cu vederea în niciun stat european, îi compară pe cei condamnați acum cu deținuții politici și spune că principiul este același.

Mesajul PSD:
  • "La fel cum condamnările politice de dinainte de 1989 nu au putut fi ignorate și au fost abolite de România democratică, tot așa nu putem rămâne indiferenți când trei decenii mai târziu vedem că drepturile omului au fost din nou încălcate.
  • În orice stat membru al Uniunii Europene, precum Germania, Olanda, Italia sau Franța, dacă s-ar fi constatat că au existat procese conduse de complete nelegale sau condamnări pe baza unor protocoale secrete ilegale, cei condamnați ar fi fost imediat exonerați. Aceasta pentru că drepturile omului nu sunt opționale, ci reprezintă coloana vertebrală a Uniunii Europene.
  • Să ne amintim Legea 221/2009 privind condamnările politice din timpul regimului comunist, care spune că "toate efectele hotărârilor judecătorești de condamnare cu caracter politic (...) sunt înlăturate de drept" (Art. 2).
  • Păstrând proporțiile, principiul este același: dreptul unor cetățeni la un proces corect și legal a fost încălcat, iar în 2009 statul român a dispus o justă reabilitare. Diferența e că atunci nimeni nu a contestat legea la Curtea Constituțională că ar acționa retroactiv, nimeni nu a pârât România la Bruxelles că a fost atacată independența justiției și statul de drept sau că se încalcă principiul separațiilor puterilor în stat și nimeni nu a obiectat că printr-o lege se intervenea asupra unor hotărâri judecătorești rămase definitive.
  • Ce facem azi cu drepturile omului? Mai ținem cont de ele sau le punem între paranteze?"

"De asemenea, ar fi important pentru autoritățile române să aloce timp pentru a se consulta în totalitate cu justiția și pentru a analiza cu atenție consecințele practice ale deciziei judiciare și pentru a stabili ce trebuie făcut în continuare", a mai spus Wigand.
2743 de afisari


cata mizerie
Mos Andrei [utilizator], Marţi, 12 februarie 2019, 11:48
+22/22
PSD care este urmasul PCR sa se compare cu propriile victime din perioada comunista. Si asta pentru furt din banul public... O jignire profunda la adresa fostilor detinuti politici, care au suferit si au murit in inchisori cu calai precum Ficior si Visinescu.
mda
liviu_ [utilizator], Marţi, 12 februarie 2019, 11:58
+19/19
puscariasii sunt amanrati NU oamenii care mor prin spitale!

hai sictir infractorilor!

sa compari infractorii de acum, violatori, criminali, hoti din banul public, cu victimele comunismului ( a carui sustinatori membrii psd sunt dealtfel) este o ABOMINATIE!!! bine ca nu-i compara cu victimele din lagarele din WW2 ... probabil la urmatoarea scrisoare!

CEDO a stabilit intr-un caz similar ca aceste complete de judecata NU SUNT ILEGALE!!!

astia sunt in stare de orice ca sa-si apere prietinii din puscarii

psd incepe sa-si bata joc de noi mai mult decat o facea iliescu cu minerii in 90... ce sa zic... incep sa-mi doresc ca tara asta sa "go down in flames" este trist, o sa sufar... dar hai sa fim realisti: ASTA meritam!!! meritam sa avem soarta venezuelei pentru ca suntem la fel de idioti ca popor!
inca 8 comentarii comenteaza
Cookie Settings