"Sunt convins". Astfel, vicepreşedintele GERB, Ţvetan Ţvetanov, a răspuns postului de televiziune bTv la întrebarea dacă Rusia va încerca să intervină în alegerile de anul acesta din Bulgaria. "Sunt convins", pentru că văd ce se întâmplă în state din UE, ştiu că în unele ministere s-au creat departamente speciale că să combată această activitate de propagandă", a argumentat Ţvetanov, potrivit Rador, care citează Mediapool.

Tvetan TvetanovFoto: Agerpres

El a mai anunţat că, la Sofia, Comisia parlamentară de control a serviciilor de securitate va face o audiere a organelor competente şi instituţiilor legat de otrăvirea omului de afaceri Emilian Gebrev şi legat de informaţiile unei eventuale complicităţi la această otrăvire a unui agent al GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse) anchetat de poliţia britanică în cazul Skripal, cunoscut deocamdată sub pseudonimul Fedotov.

"Atunci când aceste informații sunt publicate în anumite mijloace de informare în masă, este normal și legitim ca Parlamentul să aibă informații adecvate din partea autorităților competente. De aceea, joi, va avea loc o astfel de întâlnire... Sunt convins că astfel vom putem limita posibilitatea unor speculații și că vom putea vorbi despre substanța și interacțiunea pe care o avem cu partenerii noștri europeni", a spus președintele grupului parlamentar al GERB.

"Trebuie să vedem prima dată dacă există o concidenţă a datelor şi perioadelor în care a vizitat Bulgaria şi Marea Britanie. În ceea ce priveşte Marea Britanie, s-a stabilit deja că existat o prezenţă a acestui angajat al serviciilor Rusiei. Dacă există o prezenţă similară în aceeaşi perioadă în Bulgaria, care coincide cu cazul "Gebrev", atunci vor exista întrebări foarte interesante, care vor fi puse organelor cu competenţe în domeniu şi celor care trebuie să răspundă", a adăugat el.

Întrebat dacă este posibil ca într-un asemenea caz să se ajungă la expulzarea unor diplomaţi ruşi, Ţvetanov a spus că are o poziţie proprie, însă se abţine să o împărtăşească. El a comentat şi informaţia apărută duminică a unui deputat venezuelean, că a existat o încercare de exportare a unor fonduri de stat de la compania petrolieră venezueleană Petróleos de Venezuela în Bulgaria. În opinia lui Ţvetanov, informaţia prezentata aftfel pare parte dintr-un război hibrid, însă el înşuşi nu exclude probabilitatea ca autorităţile venezuelene să folosească asemenea abordări pentru exportul unor fonduri de stat în străinătate.

Evident că în astfel de societăți totalitare, atunci când situația este critică și când se vorbește deja despre schimbarea regimului, desigur că acestea sunt abordările. Și acest lucru a fost făcut şi de Partidul Comunist Bulgar, când se încheia deja epoca sa și a trebuit să ia măsuri pentru a-şi muta capitalul din țară, astfel încât să poată ulterior, sub o formă sau alta, să intre deja ca investiții în țară", a precizat Țvetanov.

Legat de confruntarea între Guvernul Bulgariei şi preşedintele Rumen Radev cu privire la poziţia bulgară în criza din Venezuela, el a amintit că guvernul este cel care stabileşte politica externă a ţării. "Modul în care Radev şi-a prezentat propria poziţie, el creează suplimentar tensiuni şi premise pentru devizarea societăţii", a anunţat Ţvetanov.