Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan spune că adoptarea bugetului de stat "pe repede-înainte" de către coaliția PSD - ALDE este un abuz de putere și se încalcă rolul constituțional al Parlamentului de unic legiuitor al țării, în condițiile în care parlamentarii au avut la dispoziție doar o jumătate de zi pentru a formula și depune amendamente la buget.

Siegfried MuresanFoto: Parlamentul European

Siegfried Mureșan scrie, pe Facebook, că ceea ce face coaliția PSD - ALDE cu adoptarea bugetului se cheamă abuz de putere și încălcarea rolului constituțional al Parlamentului, spunând că atunci când el a fost negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din 2018 a avut la dispoziție trei luni pentru a formula și depune amendamente la propunerea de buget a Comisiei Europene.

Potrivit europarlamentarului PNL, bugetul Germaniei pentru 2019 a fost adoptat de Guvernul de la Berlin încă din luna iulie 2018, iar Parlamentul l-a votat la sfârșitul lunii noiembrie, deci după mai bine de patru luni.

Explicația lui Siegfried Mureșan pentru adoptarea bugetului de stat "pe repede-înainte" de către coaliția PSD - ALDE: "Pentru că știe că este un buget slab, construit pe cifre umflate, un buget al stagnării economice. De aceea, vrea să se adopte bugetul pe repede-înainte fără a le oferi parlamentarilor timp să analizeze, să dezbată și să adopte în cunoștință de cauză bugetul. Astfel, este încălcat rolul Parlamentului de unică autoritate legiuitoare a țării, așa cum este prevăzut în Articolul 61 din Constituția României".

Parlamentarii au avut termen doar până astăzi, la ora 12.00, să depună amendamentele la buget, potrivit programului de dezbatere și adoptare a bugetului de stat pe anul 2019, aprobat în ședința Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.