Multe dintre amendamentele opoziției la bugetul pe 2019 sunt depuse ”doar de dragul de a ocupa timpii de dezbatere”, susține senatorul PSD Liviu Pop. El spune că bugetul este echilibrat, robust și deplin sustenabil, construit pe realitățile anilor precedenți și cu proiecții profesioniste până în 2022, iar prognozele Comisiei Europene sunt nerealiste.

Liviu PopFoto: Facebook-Liviu Pop

Legea bugetului intră luni la dezbateri în Parlament, votul final fiind programat pentru vineri.

Avem un buget echilibrat, robust și deplin sustenabil, construit pe realitățile anilor precedenți și cu proiecții profesioniste până în 2022, adică mult peste mandatul pe care-l avem noi în actuala formulă guvernamentală”, a declarat Liviu Pop, luni, la RFI.

Întrebat dacă nu este prea ambițioasă ținta de creștere economică de 5,5%, în condițiile în care economia zonei euro începe să dea semne de oboseală, senatorul PSD a răspuns: ”E problema economiei din zona euro. Nu este nimic exagerat în construcția bugetului. Atât creșterea economică, cât și inflația, cât și deficitul bugetar sunt în limite nu rezonabile, mai mult decât rezonabile”.

Atenționat că economia României nu funcționează independent de ce se întâmplă în zona euro, ci dimpotrivă, depinde de ea, Liviu Pop a replicat: ”Da, suntem dependenți de ceea ce se întâmplă în zona euro, suntem dependenți de foarte-foarte multe lucruri, de investițiile străine directe și zilele trecute am văzut că și americanii încep investiția în producția de gaze din Marea Neagră, deci tot acel balon de fum artificial construit de Opoziție anul trecut, că deciziile noastre vor înlătura investitorii străini s-au dovedit a fi neadevărate (...). Creșterea economică, chiar dacă Comisia Europeană o spune de 3,8% în 2019, știm prognozele Comisiei Europene, au fost și anul trecut nerealiste, din fericire pentru noi, pentru că am avut creștere mai mare decât au programat-o alte instituții financiare”.

De asemenea, întrebat dacă nu ar fi de dorit puțină prudență, senatorul PSD a afirmat că ”prudența întotdeauna o face un Guvern, atunci când construiește bugetul. Noi am venit cu un buget realist și în 2017 și în 2018 și venim și în 2019 la fel, cu un buget realist”.

Parlamentarii au termen doar până astăzi, la ora 12.00, să depună amendamentele la buget, potrivit programului de dezbatere și adoptare a bugetului de stat pe anul 2019, aprobat în ședința Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului. Până la ora 14.00 acestea ar trebui să fie centralizate, iar comisiile de specialitate din Parlament vor da avize luni, de la ora 15.00. Marți și miercuri comisiile de buget-finanțe din Senat și Camera Deputaților vor elabora rapoartele, acestea urmând a fi depuse la Birourile permanente reunite miercuri, la ora 15.00.

Ședința comună a celor două camere ale Legislativului pentru dezbaterea și adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00, iar votul final este programat vineri.