Timp de un an, un italian cu opt clase condamnat la închisoare cu suspendare în Italia după mai mulți ani în care a mințit că este medic profitând că avea același nume de familie cu al unui cardiolog, a reușit să opereze în mai multe clinici din București, inclusiv la Spitalul Monza. După ce a fost condamnat, bărbatul a fugit din Italia, venind în România, sub o altă identitate, și a primit aviz de la Ministerul Sănătății pentru a profesa ca chirurg plastician, scrie Libertatea.

HotNews.roFoto: Hotnews

Din martie 2018, Matthew Mode a început să opereze în București, în patru clinici: Euromedical, Prestige, MH Medical Group și Monza, unde a făcut zeci de operații, fiind depistat de asistente că nu știa să-și pună mănușile sau să se spele corect pe mâini.

El a venit în România sub o falsă identitate, "fabricându-și" o carte de vizită impresionantă. Bărbatul, care a pretins că este chirurg plastician, este Matteo Politi, un italian condamnat în țara lui la un an și jumătate de închisoare cu suspendare, după mai mulți ani în care a mințit că este medic profitând că avea același nume de familie cu al unui cardiolog cu o reputație bună din Modena. "Hoţul de identitate, devenit medic fără să facă liceul. Clonând viaţa unui medic real, şi-a bătut joc de pacienţi şi spitale timp de doi ani", titra La Stampa, în septembrie 2010. "Nu are nici măcar bacul, dar a păcălit şase spitale din patru regiuni că este medic şi a reuşit chiar să-şi deschidă propriul centru de estetică", scria şi cotidianul local Nuova Venezia.

Depistat în Italia, cu scandalul de presă și cu o condamnare în spate, Matteo Politi a venit în România, și-a schimbat numele în Matthew Mode și a reușit să opereze, după ce a primit aviz de la Ministerul Sănătății, mai exact de la Direcția de Sănătate Publică, unde a prezentat o diplomă falsă de la facultatea de medicină din Priștina.

Asistentele au sesizat medicilor suspiciunile și a fost anunțat Colegiul Medicilor București, care a făcut plângere la Parchetul General.

"Ne-am autosesizat pe 28.12.2018 cu privire la un posibil caz de exercitare fără drept a profesiei de medic de către persoana menționată de dumneavoastră. După verificările făcute în evidențele noastre și ale Colegiului Medicilor din România, la rândul nostru, în cursul lunii ianuarie, am sesizat organele de urmărire penală (...) Nici instituția noastră și nici Colegiul Medicilor din România, potrivit informării pe care am primit-o, nu au avizat ori autorizat respectiva persoană să practice profesia de medic pe teritoriul României. În ceea ce privește posibilele clinici cu care persoana respectivă a colaborat de-a lungul timpului și care au fost activitățile medicale desfășurate, această chestiune urmează să fie pe deplin lămurită de către organele îndrituite”, a fost răspunsul Colegiului Medicilor București către Libertatea.