Scandal în Energie și un leu mai slab. Conexiuni. Leul își continuă deprecierea, apropiindu-se de pragul de 4.7 lei/euro.O parte dintre economiștii șefi din bănci vorbesc despre posibilitatea de a trece în acest an de pragul de 4.75 de lei/euro, alții spun de 4.73 lei/euro, dar ideea e că e mai probabil să vedem o depreciere decât o întărire a leului față de actuala valoare. Potrivit informaţiilor oferite de o serie de trezorieri de pe piaţa bancară, "fundamentele care stau la baza deprecierii leului sunt legate de importurile de energie, în principal, şi de faptul că avem de-a face cu o perioadă de refacere a stocurilor, după perioada sărbătorilor de iarnă, iar importurile cresc", scrie Economica.net. Dacă vorbim de Energie, Curs de Guvernare spunelipsa marilor investiții expune România la orice șoc advers. Strategia estimează nevoia de investiţii în energie la 15 – 30 de miliarde de euro până în 2030, „cu o estimare centrală de aproximativ 20 de miliarde de euro”. Estimările nu sunt însoțite de surse de finanțare precise. Multe dintre proiecte sunt vechi, sau foarte vechi și de aceleaşi 20 de miliarde de vorbeşte de cel 20 de ani. Cristina Prună scrie pe Contributors despre plafonarea prețului la energie: distorsionarea pieței și servicii mai proaste la prețuri fixate de politicieni.

BusinessFoto: Colaj foto

Ce li se mai pregatește firmelor: Fiscul va iniția dizolvarea tuturor firmelor cu activ net mai mic de jumătate din capitalul social. În prezent, orice parte interesată, inclusiv autoritățile fiscale, poate solicita dizolvarea acestor societăți, dar în practică nu se întamplă. Legea societăților comerciale urează să fie modificată în acest sens., potrivit Profit.ro. Noi reguli la Antifraudă pentru inspectorii care vin în control. Inspectorul antifraudă desemnat cu efectuarea controlului va trebui să înmâneze contribuabilului/plătitorului un aviz de control care să cuprindă temeiul juridic și obiectul controlului antifraudă, potrivit unui proiect de ordonanță de guvern. Wall-Street afirmămediul de afaceri se asteapta la noi schimbari in zona fiscala, dupa aparitia celebrei OUG 114, avand in vedere ca proiectul de buget pe 2019 nu este inca finalizat, semn ca inca mai este nevoie de bani pentru a se putea inchide bugetul cu un deficit sub 3% din PIB. CONCLUZIA: Asadar, pana nu vedem proiectul de buget pe 2019, orice este posibil in materie de fiscalitate!

Topul primilor 15 exportatori de alimente din România include o singură companie cu acţionariat românesc. 2018 nu a adus modificări majore în clasamentul celor mai mari exportatori de produse agroalimentare din România. Pe primele poziţii au rămas cei trei mari traderi internaţionali-Nidera, ADM şi Ameropa Grains. Surpriza vine însă din partea singurei companii cu acţionariat autohton din top, Cerealcom Dolj, care a urcat o poziţie, până pe 12, cu exporturi de aproximativ 200 de milioane de euro, potrivit Economica.net.