Iohannis refuză numirile noilor miniștri la Dezvoltare și Transporturi: Sunt argumente de legalitate, dar și de oportunitate - Hotnews Mobile
1 € 4,7345 1 USD 4,2201joi 18 iul 2019

Iohannis refuză numirile noilor miniștri la Dezvoltare și Transporturi: Sunt argumente de legalitate, dar și de oportunitate

de C.D. Vineri, 4 ianuarie 2019, 11:31
- a A+
Imagine
Președintele Klaus Iohannis refuză numirile Olguței Vasilescu și a lui Mircea Drăghici, la Dezvoltare, respectiv Transporturi, precizând că argumentele sale sunt de legalitate și de oportunitate."Voi refuza propunerile formulate de prim-ministru fiindcă avem și argumente de legalitate, dar și de oportunitate. Până la mijlocul săptămânii viitoare voi da publicității motivele pentru care voi refuza motivele pentru care voi refuza", a afirmat președintele.

Anunțul șefului statului vine la o zi după ce a semnat decretele prin care se constată vacantarea funcțiilor de membri ai Guvernului prin demisia lui Paul Stănescu, la ministerul Dezvoltării și Lucian Șova, la ministerul Transporturilor.

CITEȘTE ȘI: Iohannis nu îl revocă pe procurorul general, așa cum a cerut ministrul Justiției: Augustin Lazăr face o treabă foarte bună

CITEȘTE ȘI: Iohannis: Obiectivul meu personal pentru alegeri e câștigarea unui nou mandat de președinte. Sunt optimist

Cele mai importante declarații ale președintelui:

 • Începem 2019, un an cu foarte multe provocări, începem cu președinția Consiliului UE. Săptămâna viitoare vom avea vizita Comisiei Europene. Sunt convins că vom face față bine.
 • E foarte important să participăm la europarlamentare. La sfârșitul anului vom avea alegeri prezidențiale. Voi intra în competiție pentru un nou mandat de președinte.
 • Obiectivele mari pe care le am sunt o mai profundă și bună integrare europeană
 • Unul din obiectivele mele este consolidarea statului de drept, continuarea în forță a luptei anticorupție.
 • Ieri am semnat decretele de revocare, s-a văzut că decretele mele se publică în aceeași zi. Nu am formulat încă un răspuns de refuz. Voi refuza propunerile formulate de prim-ministru fiindcă avem și argumente de legalitate, dar și de oportunitate. Până la mijlocul săptămânii viitoare voi da publicității motivele pentru care voi refuza.
 • Nu știu ce va face PSD, vom observa.
 • Aceste argumente le veți găsi în documentul scris.

Despre propunerea pentru DNA

 • Aceste propuneri sunt în analiza departamentului de resort. Dl ministru a ales să trimită aceleași propuneri, ceea ce este cel puțin ciudat.
Despre remaniere - O să aibă ocazia să mai încerce o dată

Despre bugetul pe 2019
 • Eu am pus această întrebare. Unde este proiectul de buget? PSD a guvernat în tot acest timp și trebuia să vină până pe 15 noiembrie cu proiectul de buget. În loc să se ocupe de proiectul de buget se ocupă de a schimba șefi de la ANAF. Probabil există probleme cu bugetul .

Despre amnistie și grațiere

 • Cred că trebuie să întrebați la PSD

Despre prezidențiale

 • Sunt foarte optimist. Nu mă tem de niciun contracandidat. La sfârșitul anului 2019 vom ști ce președinte vor dori alegătorii.

Despre revocarea lui Lazăr.

 • Domnul ministru, probabil neavând altă treabă, mi-a trimis încă o dată documentele de revocare. Nu voi revoca pe procurorul general Augustin Lazăr. Procurorul general face o treabă foarte bună. Așa zisa evaluare a ministrului Justiției nu satisface rigorile legii

Despre prelungirea mandatului sefului Armatei

 • Eu văd că nu se poate sesiza CCR. Eu am semnat acel decret pentru că așa prevede legea. Nu scrie nicăieri în lege că președintele trebuie să aștepte propunerea ministrului. PSD a fost incapabil să vină cu o propunere serioasă. Eu nu pot să stau în România fără un șef al Armatei. Nu există niciun conflict.

Șeful statului a semnat joi decretele prin care se constată vacantarea funcțiilor de membri ai Guvernului prin demisia lui Paul Stănescu, la ministerul Dezvoltării și Lucian Șova, la ministerul Transporturilor.

Premierul a anunțat, recent, că președintele a informat-o că nu va accepta propunerile Lia Olguța Vasilescu (la Ministerul Dezvoltării) și Mihai Drăghici (la Transporturi). "Fără nicio explicație, dând dovadă că vrea blocarea activității Guvernului", a spus Dăncilă.

O decizie a Curții Constituționale din 19 decembrie arată că șeful statului trebuie să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.
9456 de afisari


Bravo Iohannis
florinos [utilizator], Vineri, 4 ianuarie 2019, 12:32
+24/42
Bravo Iohannis, ma bucur ca nu ai mai semnat ca primarul si ca muști din PSD.

Dar oare este pregătit pentru ofensiva propagandei PSD ?
Oare are balls
slakeritul [utilizator], Vineri, 4 ianuarie 2019, 12:43
+19/27
Sa declare ca nu mai tine cont de deciziile CCR din moment ce aceasta functioneaza in ilegalitate (i.e. vezi Petre Lăzăroiu de 10 ani in functie) cu aceasi argumentatie ca si completele de 5 judecatori.
inca 34 de comentarii comenteaza