Banca Centrală Europeană (BCE) a pus, temporar, sub administrare specială Banca Carige, a zecea cea mai mare bancă din Italia, din cauza faptului că nu a reușit să-și majoreze capitalul social, transmit, miercuri, Reuters și Bloomberg, citate de Mediafax.

Sediul BCEFoto: BCE

Carige este considerată ultima bancă mare cu probleme din Italia, din cauza creditelor neperformante, pe fondul crizei economice și financiare de-acum zece ani, iar un faliment al acesteia se consideră că poate destabiliza sistemul financiar italian.

Banca italiană a încercat în decembrie să-și majoreze capitalul social cu 400 de milioane de euro (459 de milioane de dolari), prin emiterea de noi acțiuni către acționari, dar planul i-a eșuat. Principalul acționar, familia de antreprenori Malacalza, care deține 27,6%, s-a opus acestui plan, dorind mai multe detalii despre o posibilă tranzacție.

Pentru a o salva, BCE a numit trei administratori speciali, care alături de Consiliul de Administrație al băncii au rolul să caute un nou acționar, respectiv fie o vânzare către un acționar financiar, fie o fuziune cu o altă bancă.

Bloomberg scrie că surse apropiate băncii i-au menționat că BCE le-ar fi recomandat, în mod repetat, acționarilor Carige să încerce o fuziune. Carige se află sub supervizarea directă a BCE, astfel încât nu este surprinzător că reprezentanții BCE i-au recomandat soluții de salvare.

De asemenea, reprezentanții băncii și administratorii speciali trebuie să îi curățe portofoliul acesteia.

Ca urmare a eșecului de a aduna bani de la acționari, președintele Consiliului de Administrație, Pietro Modiano, și CEO-ul, Fabio Innocenzi, au demisionat. Cu toate acestea, BCE i-a numit alături de Raffaele Lener, un expert juridic cu experiență, să se ocupe de administrarea specială a băncii și să facă orice pentru a o salva.

Una dintre primele misiuni ale acestora este de a negocia cu Fondul de garantare a depozitelor din Italia, care anul trecut i-a împrumutat 320 de milioane de euro, în titluri convertibile. Împrumutul trebuie achitat în prima parte a acestui an sau suma poate fi transformată în acțiuni. Ultima soluție echivalează cu o naționalizare.

Pentru a face față dificultăților provocate de criză și de propriul management defectuos, Carige și-a vândut operațiunile de asigurări, acum câțiva ani, ceea ce o face mai puțin atractivă în fața investitorilor. În plus, din 2014 până la anul trecut, deja a organizat trei runde pentru a atrage noii investiții în cursul cărora a reușit să obțină 2,2 miliarde de euro, dar, în aceeași perioadă, și-a crescut pierderile cu 1,5 miliarde de euro, din cauza creditelor neperformante.

Acțiunile băncii italiene au fost oprite de la tranzacționare, miercuri, după anunț, la solicitarea reprezentanților acesteia, potrivit Mediafax.