Preşedintele Ucrainei a semnat legea care obligă Biserica Ortodoxă susţinută de Moscova să-şi schimbe denumirea - Hotnews Mobile
1 € 4,7260 1 USD 0,7388joi 22 aug 2019

Preşedintele Ucrainei a semnat legea care obligă Biserica Ortodoxă susţinută de Moscova să-şi schimbe denumirea

de A.Z. Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 21:32
- a A+
Imagine
Preşedintele Ucrainei a semnat sâmbătă legea prin care i se cere Bisericii Ortodoxe Ucrainene să-şi modifice denumirea pentru a arăta în mod explicit afilierea ei la Rusia şi la Patriarhia Moscovei, informează Unian şi dpa, potrivit Agerpres.Parlamentarii ucraineni au votat joi această lege care ar putea obliga Biserica susţinută de Moscova în Ucraina să adauge la denumirea sa termenul ''rusă'', numindu-se astfel 'Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina', lege ce are drept scop diminuarea influenţei preoţilor pe care autorităţile de la Kiev îi consideră drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Ucraina a înfiinţat la sfârşitul săptămânii trecute o nouă Biserică Ortodoxă, independentă de Moscova, pentru care liderii ucraineni au militat de la destrămarea fostei URSS în 1991 şi despre care Kievul afirmă că reprezintă un pas vital pentru a contracara amestecul Rusiei în treburile sale. Astfel, reprezentanţii confesiunilor ortodoxe din Ucraina s-au reunit sâmbăta trecută cu ocazia unui "Conciliu de Reunificare" pentru a crea o biserică independentă de tutela religioasă rusească, în absenţa notabilă a ramurii loiale Moscovei.

Conciliul a pus în aplicare decizia istorică a Patriarhiei de la Constantinopol, luată la jumătatea lunii octombrie, de a recunoaşte o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, punând capăt unei perioade de 332 de ani de tutelă religioasă a Moscovei.

Biserica Ortodoxă Ucraineană (Patriarhia Moscovei) a făcut vineri apel la preşedintele ucrainean Petro Poroşenko să opună un veto în cazul legii, pe care o consideră discriminatorie şi care ''ar putea duce la consecinţe imprevizibile în societate''.

Demersul Kievului a înfuriat Moscova şi l-a determinat pe preşedintele rus Vladimir Putin să avertizeze, în conferinţa sa de presă anuală, în legătură cu o posibilă vărsare de sânge. Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-au prăbuşit după anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.


2857 de afisari


...
Dr.Mythnick [utilizator], Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 22:06
+10/18
foarte bine ... comunismul s-a mentinut la putere doar cu ajutorul bisericii ( religiei ).
Chiar daca in fata a jucat rolul victimei, Biserica, a fost cel mai bun colaborator.
Sa stie oamenii la cine se inchina.
asavreau [utilizator], Duminică, 23 decembrie 2018, 8:24
+6/8
Mergi la Dumnezeu via Moscova ori direct prin Kiev.Cum se spune"pana la Dumnezeu te mananca sfintii"si sfintii de la Moscova dau greu drumul prazii!
inca 3 comentarii comenteaza
Cookie Settings