Majoritatea americanilor s-a săturat de declarațiile "politically correct" care limitează libertatea de exprimare, arată un sondaj publicat marți și care reflectă atitudinea promovată de Donald Trump, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit sondajului, realizat de institutul Marist pentru rețeaua audiovizuală publică NPR/PBS, 52% dintre persoanele intervievate nu doresc ca America să devină și mai „politically correct” și se declară "contrariați" că nu se mai pot exprima liber asupra a numeroase subiecte.

Proporția ajunge la 76% în rândul republicanilor și la 53% pentru independenți, în condițiile în care o majoritate a democraților (55%) cere mai multă "sensibilitate" în exprimarea ideilor.

În opinia directorului institutului Marist, Lee Miringoff, acest sondaj reprezintă un avertisment pentru democrați, care au preluat controlul asupra Camerei Reprezentanților în noiembrie grație susținerii independenților.

Această susținere ar putea slăbi dacă aripa progresistă a democraților va face din "sensibilitatea culturală" o temă principală la prezidențialele din 2020.

Sondajul efectuat asupra unui eșantion de 1.075 de persoane între 28 noiembrie și 4 decembrie ilustrează diviziunile din societatea americană.

Donald Trump este un opozant declarat al "corectitudinii politice", neezitând să apeleze la afirmații care merg uneori până la insultă.

Este acuzat de criticii săi că a eliberat afirmațiile rasiste prin complezența față de extrema dreaptă și prin declarațiile legate de imigrație. Trump a calificat imigranții mexicani drept "violatori" și a avertizat asupra unei "invazii" a mii de migranți veniți din America pentru a cere azil în Statele Unite.

O largă majoritate (70%) dintre persoanele intervievate crede căă nivelul de politețe în cercurile puterii de la Washington a scăzut după alegerea lui Donald Trump în noiembrie 2016.

Dar, dacă democrații îl fac vinovat pe președinte pentru acest lucru (67%), republicanii acuză mass-media (58%), ca și magnatul imobiliarelor, care acuză în mod regulat "fake news".