Papa Francisc a convocat 110 episcopi catolici și zeci de experți și lideri ai ordinelor religioase la Vatican, în perioada 21-24 februarie, pentru o adunare extraordinară dedicată crizei privind abuzurile sexuale ale clericilor, scrie Reuters.

Papa FranciscFoto: Flickr - Aleteia

Experții de vârf ai Bisericii Romano-Catolice le-au spus episcopilor să-și asume responsabilitatea pentru un scandal global privind abuzurile clerului și să meargă și să vorbească personal victimelor sau o să-și piardă credibilitatea în întreaga lume. "Dacă nu există o politică globală comună, nu numai că nu vom putea face dreptate victimelor, dar și credibilitatea Bisericii va fi în pericol în întreaga lume", se arată într-o scrisoare a comitetului director al conferinței.

Victimele abuzurilor sexuale ale clerului speră că în urma întâlnirii reprezentanții vor veni în sfârșit cu o politică clară prin care să-i facă pe episcopii înșiși răspunzători pentru cazurile de abuz.

Comitetul este alcătuit din Cardinalul Blase Cupich din Chicago, cardinalul Oswald Gracias din Mumbai, arhiepiscopul Charles Scicluna din Malta, investigatorul principal al Vaticanului pentru abuzul sexual și părintele Hans Zollner, expert pentru cazuri de abuz în Roma.

"Primul pas trebuie să fie recunoașterea adevărului cu privire la ceea ce s-a întâmplat", au spus ei. Fiecare episcop a fost rugat să viziteze victimele abuzurilor sexuale ale clericilor din zona lor pentru a discuta cu ei despre abuzurile la care au fost supuși și suferințele pe care le-au trăit.