Autoritățile egiptene au restricționat vânzarea de veste galbene, devenite simbolul mișcării sociale din Franța, care sunt acum supuse controlului poliției, au afirmat marți mai mulți comercianți, potrivit AFP.

Foto:

Cinci vânzători cu amănuntul din Cairo au declarat că vânzarea de veste nu mai este posibilă fără autorizație.

Potrivit unuia dintre ei, "pentru a vinde veste galbene este nevoie de aprobarea comisariatului de poliție" din cartier.

Proprietarul unui al mic magazin acceptă să vândă discret o astfel de vestă, avertizând însă: "Ascunde-o repede! Să vinzi astfel de veste a devenit mai periculos decât vânzarea de droguri".

"Responsabili de la securitatea națională au venit și ne-au cerut să nu vindem veste galbene", spune un al treilea comerciant. "Le e teamă de contagiune după manifestațiile din Franța".

Potrivit unor importatori contactați de AFP, care au preferat să-și păstreze anonimatul, companiilor importatoare au primit săptămâna trecută ordinul de a furniza aceste veste doar companiilor, nu și vânzătorilor cu amănuntul.

Justiția egipteană a ordonat marți o pedeapsă de 15 zile de închisoare pentru Mohamed Ramadan, un avocat cunoscut pentru pozițiile sale în favoarea drepturilor omului, pentru "amenințare la adresa securității".

Acest avocat, arestat luni în Alexandria (nord), ar fi publicat pe Facebook o adresă de unde oamenii pot să-și cumpere veste galbene, potrivit avocatului său.

Această restricție de vânzare a vestelor galbene vine cu câteva săptămâni înainte de împlinirea a 8 ani de la revolta din ianuarie 2011, care a răsturnat regimul președintelui Hosni Mubarak.