Sesizarea președintelui Iohannis privind legea Dragnea-Tăriceanu pentru declasificarea Hotărârii CSAT care stă la baza protocoalelor cu SRI, dezbătută de CCR în 19 decembrie - Hotnews Mobile
1 € 4,7556 1 USD 4,2732duminică 20 oct 2019

Sesizarea președintelui Iohannis privind legea Dragnea-Tăriceanu pentru declasificarea Hotărârii CSAT care stă la baza protocoalelor cu SRI, dezbătută de CCR în 19 decembrie

de M.H. Luni, 10 decembrie 2018, 9:41
- a A+
Imagine
​Sesizarea președintelui Klaus Iohannis în legătură cu Legea care prevede declasificarea Hotărârii CSAT 17/2005, care a stat la baza protocoalelor cu SRI, inițiată de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, va fi dezbătută de Curtea Constituțională în 19 decembrie, au declarat pentru HotNews surse din CCR.Președintele Klaus Iohannis a sesizat vineri Curtea Constituțională asupra legii inițiate de Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu pentru declasificarea Hotărârii CSAT din 2005, prin care toate protocoalele și acordurile încheiate de SRI ar putea fi desecretizate.

În plus, legea mai prevede că se supun revizuirii cauzele în care au fost pronunțate hotărâri definitive și în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existență a documentelor prevăzute la articolul 1 și până la intrarea în vigoare a legii. Competența revine primei Instanțe care a soluționat fondul cauzei.

Ce prevede proiectul legislativ

În textul constestației la CCR se motivează că a fost încălcat principiul bicameralismului și că Parlamentul nu instituie o categorie de informații pentru care ar fi aplicabilă o altă procedură de declasificare, ca situație de excepție de la regula generală, ci decide el însuși declasificarea.

Potrivit Președinției, Hotărârea CSAT a cărei declasificare se prevede în legea criticată nu poartă marcajul vreunei clase sau nivel de secretizare - potrivit Legii nr. 182/2002 - și, în consecință, nu pare a fi susceptibilă de declasificare.
În plus, nu se ține cont de punctul de vedere al CSAT.

În sesizare se mai arată că legea "încalcă standardele privind calitatea legilor referitoare la claritate, precizie și predictibilitate, deoarece nu identifică în concret documentele pe care le declasifică, menționând generic faptul că declasifică toate documentele care conțin informații clasificate având ca temei sau sunt încheiate în conformitate ori în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării nr.17/2005".

CITEȘTE ȘI : Președintele a atacat la CCR legea Dragnea-Tăriceanu pentru declasificarea Hotărârii CSAT din 2005, care desecretizează protocoalele SRI


851 de afisari


S-a dat cel mai potrivit termen
Susufler0 [utilizator], Luni, 10 decembrie 2018, 10:11
+3/3
pt a urma o amanare in noul an (pt a se primi pozitiile scrise ale partilor implicate), dupa care va urma un alt termen pt dezbateri si, in fine, poate si unul de amanare a pronuntarii, pt a avea timp Curtea sa chibzuiasca mai profund asupa chestiunii, care nu este deloc una usoara, ba dimpotriva, are implicatii grave !

PS. La multi ani CCR ! (Dar nu in actuala organizare si formula) !
Amnistie data de CCR
EU_e_cu_noi [utilizator], Luni, 10 decembrie 2018, 10:37
0/2
"se supun revizuirii cauzele în care au fost pronunțate hotărâri definitive și în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existență a documentelor prevăzute la articolul 1 și până la intrarea în vigoare a legii."
De fapt asta se si doreste, o amnistie data de CCR -> rejudecarea cauzelor si la rejudecare probele din dosare sunt anulate. Oricum judecatorii CCR au superimuniate. Cine o sa-i traga la raspundere penala ?
In acest mod guvernul PSD nu este implicat si Dragnea ar putea sa se intoarca pe cai mari in 2019.
inca 1 comentariu comenteaza
Cookie Settings