UPDATE Salariul minim crește de la 1 ianuarie între 9 și 23%, în funcție de studii. Vechimea nu e luată în considerare. Pensiile vor fi majorate - Hotnews Mobile
1 € 4,7556 1 USD 4,2732duminică 20 oct 2019

UPDATE Salariul minim crește de la 1 ianuarie între 9 și 23%, în funcție de studii. Vechimea nu e luată în considerare. Pensiile vor fi majorate

de DG Vineri, 7 decembrie 2018, 11:34
- a A+
Imagine
Guvernul a aprobat astăzi majorarea cu 9% a salariului minim brut pe economie de la 1 ianuarie și cu 23,6% pentru cei cu studii superioare. Executivul a renunțat astfel la majorarea salariului minim brut și pentru românii cu o vechime în muncă de minimum 15 ani, așa cum era proiectul inițial. De asemenea, Viorica Dăncilă a calificat, la începutul ședinței de guvern, drept nefondate speculațiile din spațiul public potrivit cărora salariile și pensiile vor fi înghețate, susținând că acestea vor continua să crească în anul viitor.Astfel, salariul minim brut pe țară ar urma să crească de la 1.900 lei la 2.080, de la 1 ianuarie, ceea ce reprezintă o majorare de 9,47%. Pentru cei cu studii superioare, cu vechime de cel puțin un an, se stabilește un salariu minim de 2.350 lei lunar, ceea ce reprezintă o creștere de 23,6% față de decembrie 2018.

"Salariile vor continua să crească potrivit legii salarizării bugetare adoptate de Parlament. Construcția bugetului pentru anul viitor are în vedere creșterea salariilor în sistemul public cât și veniturile pensionarilor, așa cum este prevăzut în legea pensiilor. Cu alte cuvinte, salariile și pensiile nu vor fi înghețate, ci vor crește. Au apărut în spațiul public informații care ar putea crea confuzie și îngrijorare. Am vrut să pun capăt acestor speculații nefondate", a spus Dăncilă, la începutul ședinței de guvern.


Guvernul a renunțat însă la majorarea salariului minim brut lunar pentru românii cu o vechime în muncă de minimum 15 ani, așa cum era prevăzut în proiectul inițial.

Salariul minim brut ar fi urmat să crească, potrivit proiectului inițial, la 2.080 de lei pe lună, pentru toți angajații, cu excepția persoanelor cu studii superioare şi a celor cu minimum 15 ani vechime, pentru care fusese stabilit nivelul de 2.350 de lei pe lună.

La sfârșitul lunii octombrie, ministrul (pe atunci) al Muncii, Lia Olguța Vasilescu scria pe Facebook: "După analiza datelor transmise de Comisia de Prognoza, MMJS lucrează la creşterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an şi la diferentierea salariului minim in funcţie de studii sau vechimea de peste 15 ani. Aveţi mai jos analiza Comisiei de prognoza şi a MMJS şi calendarul creşterilor".

Propunerea inițială de a majora salariul minim pentru angajații cu 15 ani vechime a venit din partea șefului Comisiei Naționale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, într-un raport care poate fi consultat aici .

CITEȘTE
: Guvernul ar putea renunța la mărirea salariului minim pentru cei cu peste 15 ani vechime. Rămâne valabilă majorarea pentru cei cu studii superioare


10915 afisari


Nu le este greu să dea măriri, că nu dau de
prec [utilizator], Vineri, 7 decembrie 2018, 11:40
+21/37
la ei. Dau tot din banii publici! Care bani? Din cei împrumutați, că de acolo se dau toate aceste pomeni pentru asistații de la buget: pensionarii „speciali, bugetari și cei cu handicap, adevărații asistați!
aham...
liviu_ [utilizator], Vineri, 7 decembrie 2018, 11:51
+18/40
speculatii din surse oficiale...

astia cred ca vor sa renunte la guvernare... si atunci chiar vor ca tara sa se duca dracu in 2019

ce sa zic... un dezastru... concret: maririle salariilor nu ne-au adus practic nici un leu... in schimb ne-au adus scumpiri de cateva milioane pe luna pentru ca multe servicii s-au scumpit din cauza maririi salariului minim!

si stiu ca psd da vina pe privati pt scumpiri,,, dar este vina lor si NUMAI a lor...
cand maresti salariu minim... cheltuielile firmei cresc (firmele care au angajati pe saalriu minim: brutari, infirmiere, etc etc) si ai o decizie simpla: mergi pe profit 0 sau un profit de toata jena, inchizi afacerea, sau cresti preturile...

marirea salariului minim trebuie facute dupa analize serioase, nu dupa cum s-a trezit dinimeata o analfabeta! De asemenea trebuie facuta in ton cu economia: adica daca economia creste cu 5% , cresti slariu minim cu maxim 7%... nu-l cresti cu 15% ca de suce dracu economia tarii...
dar e complicat pt hoti si pentru postaci sa inteleaga asta!
inca 50 de comentarii comenteaza
Cookie Settings