Viorica Dăncilă spune că exclude o Ordonanță pe amnistie și grațiere până la finalul acestui an. Ea a susținut, de asemenea, că pe masa Guvernului nu se află un astfel de act normativ și că ea nu a avut nicio discuție pe această temă.

Viorica Dancila si Liviu DragneaFoto: Agerpres/AP

Viorica Dăncilă a susținut, la finalul discuțiilor cu liderul PSD, Liviu Dragnea, că ea nu a avut nicio discuție legată de o Ordonanță de Urgență privind amnistia și grațierea și că nu există un astfel de act normativ pe masa Guvernului."

"Nu avem așa ceva pe ordinea de zi. Nu am așa ceva pe masa Guvernului. În calitate de prim-ministru, nu am un act normativ care să prevadă așa ceva", a declarat Dăncilă.

La întrebările repetate ale jurnaliștilor, Viorica Dăncilă a afirmat că a văzut opiniile colegilor săi din PSD cu privire la OUG pe amnistie și grațiere, dar ea nu a avut nicio discuție pe această temă:

"Am văzut opiniile colegilor. Eu n-am avut nicio discuție pe acest lucru".

Întrebată dacă va fi luată o decizie în Comitetul Executiv al PSD, ea a răspuns: "În CEx fiecare își va spune punctul de vedere, nu pot eu să prevăd ce probleme vor ridica colegii mei. (...) Eu nu am discutat cu nimeni despre amnistie și grațiere".

De asemenea, întrebată dacă exclude adoptarea unei Ordonanțe pe amnistie până la finalul anului, Vioroca Dăncilă a răspuns: "Da".

În ultima perioadă, au fost tot mai accentuate informațiile că PSD este decis să dea o ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere și că trebuie stabilit doar momentul oportun. Tema a fost reluată în discuțiile interne din PSD și au fost făcute noi presiuni asupra ministrului Justiției, Tudorel Toader, nelipsit de la ședințele PSD din ultima perioadă.

Surse social-democrate declarau pentru Hotnews.ro că în interior se discută mai multe scenarii, iar o decizie finală va fi luată într-o ședință a Comitetului Executiv.

Cu o zi în urmă, liderul PSD, Liviu Dragnea, spunea că a cerut în mod public, ceea ce înseamnă că și ministrul Justiției a auzit, "să se repare toate nedreptățile din România care ies la iveală". El a făcut aceste afirmații întrebat fiind dacă i-a solicitat lui Tudorel Toader o soluție pentru amnistie și grațiere.

Și ministrul Justiției a sugerat posibilitatea unei astfel de oprdonanțe. După ce a negat în mod repetat că ar exista un astfel de act normativ, marți, aflat la Bruxelles, Tudorel Toader a spus că un act normativ privind amnistia şi graţierea nu este un ”act de clemenţă” pe care "şi-l doresc doar unii", subliniind că nu vrea ”să fie tras la răspundere cel care nu este vinovat”.

Președintele Klaus Iohannis declara că o eventuală ordonanță de urgență a guvernului privind amnistia și grațierea ar declanșa "o criză politică fără precedent” și a făcut apel la politicienii din PSD să împiedice adoptarea unui astfel de demers.