Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a declarat vineri că vizita Papei Francisc în România, planificată să aibă loc în mai 2019, a fost amânată din cauza summit-ului de la Sibiu din 9 mai. Vizita va avea totuși loc, dar cel mai probabil undeva în lunile iulie - septembrie, relatează Știri de Cluj.

Papa FranciscFoto: Flickr - Aleteia

„Ceea ce noi știm la momentul acesta este că va fi o vizită în România. Știm că vizita era plănuită pentru luna mai, dar având în vedere summitul din 9 mai, tocmai administrația guvernamentală și prezidențială au spus că nu pot organiza două vizite apropiate. Ca urmare, la finalul acestei luni, urmează nunțiatura apostolică să ne informeze cum s-a stabilit sau restabilit vizita Pontifului roman. Ceea ce știm este că vizita nu este doar la București, ci și în alte orașe importante din țara noastră, dar încă nu este fixat exact programul. Sigur că îmi doresc să îl aducem și la Cluj...”, a spus PS Florentin Crihălmeanu.

Publicația Știri de Cluj mai scrie că, potrivit unor surse din cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla, vizita Suveranului Pontif la Cluj este aproape perfectată, dar mai trebuie puse la punct unele amănunte, care țin de Guvern.

Zilele acestea a fost prezent la Cluj cardinalul Francesco Monterisi, care a participat la dezvelirea statuii cardinalului Iuliu Hossu din oraș și s-a întâlnit cu autoritățile. Monterisi a participat vineri, 30 noiembrie, și la dezvelirea busturilor mitropoliților Nicolae Ivan și Bartolomeu Anania, în fața Catedralei Mitropolitane.

Conform surselor citate, delegația venită de la Roma a avut ca scop organizarea vizitei Papei din 2019.

La începutul lunii octombrie, publicația spaniolă Periodista Digital anunța că Papa Francis va vizita România și Bulgaria anul viitor, în primele zile ale lunii mai. Potrivit corespondentului de la Vatican al publicației, data nu este confirmată, dar vizita ar trebui ar trebui să aibă loc în primele două săptămâni ale lunii, înainte ca Papa să-i primească al Roma pe episcopii argentinieni.

Conform sursei citate, nu se știe nici ce orașe va vizita Papa Francisc, dar se vehiculează că va ajunge la Sofia, Plovdiv și București.

În România s-ar pregăti o vizită la catedrala din București și o posibilă slujbă în Parcul Izvor.

Biroul de presă al Sfântului Scaun a precizat pentru HotNews.ro că vizita în România nu este confirmată în prezent. „Cu excepția Panama, în ianuarie, celelalte vizite pentru 2019 sunt în continuare în faza de analiză”, a precizat Biroul de Presă al Sfântului Scaun, la solicitarea HotNews.ro.

Și surse din cadrul Arhiepiscopiei Romano-Catolice București au confirmat atunci că Papa Francisc ar putea vizita România în 2019. „E foarte probabil. Noi aşteptăm vizita, care trebuie confirmată. Nu ştim încă data exactă. Va veni, la anul, cândva”, a spus una dintre surse.

Prima vizită a unui Papă în România, o ţară majoritar creştin-ortodoxă, a avut loc în 1999, când Papa Ioan Paul al II-lea s-a întâlnit la la Bucureşti, între 7 şi 9 mai, cu Patriarhul de atunci al Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist.