​”Un număr mic de bănci s-au trezit la realitate că ar fi bine să-şi educe clienţii, dar mă îndoiesc sincer că, la nivelul IFN-urilor, această conştiinţă a ajuns deja. Mă îndoiesc. Dar aștept să fiu contrazis.", a spus joi, economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, la cea de-a 14-a conferință anuală a industriilor de leasing şi credit de consum din cadrul ALB România - Asociaţia Societăţilor Financiare.

Valentin LazeaFoto: HotNews.ro

"Nu cunosc suficient de bine industria IFN-urilor ca să ştiu cât e de dornică să-i educe pe clienţii săi. Personal, mă îndoiesc că există o mare dorinţă de a-şi educa clienţii. Această dorinţă de-abia ce a răsărit la unele bănci. De vreun an, un an şi ceva există iniţiative, firave ce-i drept, inclusiv la ARB.", a mai spus economistul șef al BNR.

La scurt timp după ce Lazea și-a ținut discursul, el a părăsit sala în care avea loc conferința, iar cei care au urmat la microfon nu s-au sfiit să-și declare dezamăgirea față de afirmațiile înaltului reprezentant al Băncii Naționale.

”În ALB vorbim de 8 instituții finanțatoare de credit de consum care fac parte din mari firme multinaționale, care auun cod de conduită, care încearcă să cultive o bună relație cu clienții. Și nu cred că ar trebui să fim puși în aceeași oală cu casele de amanet, care sunt și ele IFN-uri, a explicat unul dintre vorbitorii care i-au urmat la microfon economistului șef al BNR. Sugestia sa a fost întărită și de un alt vorbitor care a spus că e regretabil să fie puse în aceeași oală toate IFN-urile care operează în România, existând diferențe notabile între ele.

  • Ce a mai spus joi, Valentin Lazea:
  • BNR, în calitate de reglementator, nu este foarte simpatizat de industrie, dar lucrurile trebuie puse într-un context istoric şi geografic. Nimeni nu spune oamenilor- clienţilor, dar şi firmelor, că libertatea trebuie însoţită de responsabilitate, pentru că libertatea neîngrădită de responsabilitate până la urmă, duce la nişte dezechilibre.
  • În sensul că dacă libertatea nu este însoţită de o asumare a riscurilor şi de o asumare a pierderilor, atunci exact aceia care au profitat de libertate şi au cerut libertate, și pe bună dreptate au cerut, dar nu au exercitat-o cu responsabilitate, ei sunt primii care se ridică şi cer îngrădirea libertăţii şi mai multă securitate. Și asta se întâmplă nu numai în România, ci în întreaga lume.
  • Oamenii și-au exercitat libertatea fără responsabilitate și acum tot ei cer reglementarea și așa va fi multe secole de acum încolo. De aceea, nu trebuie să trageți în reglementatori.
  • Reglementatorii răspund la o cerinţă socială şi politică, aceea de a proteja consumatorii. În acest context m-aş referi la Regulamentul de anul trecut, în care solicită criterii noi pentru înscrierea IFN-urilor în Registrul special şi intrarea lor sub o supraveghere sporită a BNR. De exemplu, unul dintre aceste criterii este legat de rata dobânzii. Cu cât rata dobânzii este mai mare, cu atât acel IFN va fi supus unei monitorizări sporite din partea BNR. Este această măsură justificată? Da, pentru că BNR urmăreşte o monitorizare mai bună a riscului. Ca urmare a acestui regulament, numai în primele opt luni ale acestui an 38 de noi IFN-uri au intrat în Registrul special şi au fost supuse unei reglementări sporite din partea BNR
  • Ce vreau să subliniez este faptul că nu se limitează dobânda, contrar unor iniţiative din Parlament, care spun "haideţi să limităm dobânzile", aici, în Regulamentul BNR nu limităm dobânzile. Puneți ce dobânzi vreți, dar cu cât ele sunt mai mari cu atât veți fi mai monitorizați", a menţionat economistul şef al BNR.
  • Rolul reglementatorului nu este așadar să restrângă libertatea ci să urmărească ca ea să se exercite în condiții de responsabilitate. Sper ca această lecție va fi învățată de către industrie, nu sunt convins că deja a învățat-o, e o lecție amară și neplăcută, dar ea, această lecție, vine din străfundurile societății, și nu doar a celei românești.

Membrii industriilor de leasing şi credit de consum din cadrul ALB România - Asociaţia Societăţilor Financiare, specialişti din domeniile financiar, juridic, logistic şi reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare participă, joi, la cea de-a XIV-a ediţie a Conferinţei Anuale a ALB România