Tăriceanu, despre președinția Consiliului UE: Nu există nimic pe agendă care să țină de interesul nostru - Hotnews Mobile
1 € 4,7556 1 USD 4,2732sâmbătă 19 oct 2019

Tăriceanu, despre președinția Consiliului UE: Nu există nimic pe agendă care să țină de interesul nostru

de V.M. Marţi, 13 noiembrie 2018, 21:12
- a A+
Imagine
Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marți, la Parlament, legat de preluarea de către România de la 1 ianuarie 2019 a președinției Consiliului UE, că pe agendă "nu există nimic care să țină de interesul nostru", cum ar fi aderarea la spațiul Schengen, sau ridicarea MCV, notează Mediafax."Eu consider că România nu e pregătită din cauza problemelor politice, deci nu din punct de vedere tehnic. Pregătirea președinției presupune, înainte de toate, un efort administrativ, politic, de corelare cu Comisia, cu Consiliul UE, dar dincolo de acest lucru, cred că este o ocazie foarte bună care se oferă fiecărui stat, pe rând, să promoveze și o agendă cu subiecte de interes național, de interese proprii. Dincolo de interesele de ordin general, care sunt incluse în agenda europeană a președinției României, nu există nimic care să țină de interesul nostru, cum ar fi aderarea la spațiul Schengen, sau ridicarea MCV-ului", a declarat, marți, la Parlament, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta a adăugat că Guvernul "și-a făcut temele" dar a lipsit "cu desăvârșire" un dialog și o pregătire politică în acest sens.

"Acest lucru ar fi trebuit să fie rezultatul unei pregătiri care lipsește. Ce fel de pregătire? O pregătire politică între toate instituțiile implicate în viitoarea președinție. Aici vorbesc în primul rând de Parlament, Guvern, Președinte, vorbesc de partidele politice,pentru că în mod normal interesul național nu este prezentat de o parte sau alta a spectrului politic și acest dialog a lipsit cu desăvârșire, mă refer la dialogul esențial pentru promovarea intereselor românești. Așadar, o să avem o agendă care o să fie în folosul tuturor statelor membre, nu știu dacă mai avem timp să promovăm o agendă proprie. Eu am sugerat, chiar și acum în ceasul al 12-lea, să facem un astfel de demers, însă răspunsul celor din opoziție este decepționant. Guvernul și-a făcut temele, nu asta e problema, e o problemă puțin mai amplă, iar Președintele, din poziția pe care o are, ar fi putut să fie unul din factorii esențiali ai acestui demers de armonizare a tuturor punctelor de vedere", a afirmat liderul ALDE.


861 de afisari


Pe agendă e Europa.
ouyang [utilizator], Marţi, 13 noiembrie 2018, 21:24
+9/11
Desigur, dacă stimatului nu-i ies și lui măcar 800.000 de euro de ce s-ar deranja?
O fi
Soljenitin [utilizator], Marţi, 13 noiembrie 2018, 21:51
+5/7
O fi Europa, dar pacat ca nu-i Moscova, ca asa l-ar fi interesat si pe tov. C.A.C. Popescu Tariceanu...
inca 4 comentarii comenteaza
Cookie Settings