Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, s-a întâlnit vineri cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, șeful diplomației de la București transmițând că, în ceea ce privește Centenarul, este nevoie de atitudini echilibrate și abordări fără accente emoționale, referindu-se astfel la retorica oficialilor din Ungaria.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

”Șeful diplomației române i-a transmis omologului ungar că urmărește cu deosebită atenție modul în care autoritățile ungare gestionează teme de politică internă și externă, cu implicații directe din perspectiva relațiilor cu România, inclusiv în ceea ce privește retorica oficialilor de la Budapesta”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

De asemenea, Meleșcanu a insistat asupra abordărilor în ceea ce privește celebrarea de către partea română a 100 de ani de la Marea Unire.

”Cu referire la marcarea Centenarului Marii Uniri, ministrul Teodor Meleșcanu a reiterat importanța adoptării unei atitudini echilibrate și a unei abordări reținute şi fără accente emoționale, care să denote respect reciproc”, mai precizează sursa citată.

Ministrul Teodor Meleșcanu a făcut o prezentare a priorităților de pe agenda externă a Președinției României la Consiliul UE din prima jumătate a anului viitor, fiind explorată de ambele părți posibilitatea cooperării pe dosare precum extinderea UE în Balcanii de Vest, securitatea la Marea Neagră și Vecinătatea Estică.

Pe de altă parte, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat, la Palatul Parlamentului, că dacă în Parlamentul European va fi lansat un atac împotriva României, „pe baza unor opinii părtinitoare”, eurodeputații unguri vor vota în favoarea României.